STOLTENBERG OM SPETALEN: - Jeg synes det er rørende

Statsministeren påpeker at Spetalen er enig med ham, ikke omvendt.

  • E24
Publisert:

- Jeg synes det er rørende å se hvor mange representanter for frie markedskrefter som nå kommer løpende og ber staten regulere markedet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagens Næringsliv.

Kommentaren kommer etter at Øystein Stray Spetalen, gjennom mange år en av landets mest kjente aksjespekulanter, i går tok et oppgjør med uhemmede markedskrefter. Han mente at et system hvor folk flest må ta regningen for investorers feilinvesteringer, ikke er bærekraftig.

Spetalen: - Kapitalismens undergang

- Det er verdt å nevne Reagans berømte ord da han sa at det ikke er staten som er løsningen på problemet, men at det er staten som er problemet. Dette ble starten på tre tiår med naiv liberalistisk tro på markedet som den styrende kraften i samfunnet, sier Stoltenberg.

Han påpeker at det er Spetalen "som er blitt enig med oss", ikke omvendt.

- Han viser til den skandinaviske modellen for å redde bankene. Og det er en politikk som jeg og Sigbjørn Johnsen argumenterer sterkt for når vi snakker om finanskrisen i internasjonale fora. Under bankkrisen i Norge reddet staten bankene, men de private aksjonærene ble nullet. Da var det staten og fellesskapet som fikk gevinsten, sier Stoltenberg.

Ikke mot redningspakker som sådan

Nettopp dette er Spetalens ankepunkt. Han reagerer sterkt på at den amerikanske staten tok regningen for flere storbanker da finanskrisen kom, fremfor å la dem gå konkurs.

- De skulle bare latt disse bankene gått rett ned. Man skulle valgt den skandinaviske modellen ved at staten fikk kontroll over bankene slik at staten satt igjen med gevinsten. Den skandinaviske gjeldssaneringen i Norge, Sverige, Danmark og Finland i 1992 var en kjempesuksess, sa Spetalen.

Overfor E24 presiserte Spetalen at han ikke er mot redningspakker som sådan, men at da må også skattebetalernes penger ta del i oppsiden.

- Jeg mener at den utviklingen det kapitalistiske system har utviklet der enkelte grupper skal få krisepakker betalt av skattebetalerne, er urettferdig, uttalte Spetalen til E24.

Får støtte fra skipsreder

Også fra annet hold får Spetalen støtte. skipsreder Wilhelm Wilhelmsen er tydelig på at spekulantene har fått slippe for billig unna.

- En god produksjonsbedrift skal først og fremst være god til å produsere, men i løpet av et år kan svingninger, forårsaket av spekulanter, rasere alt det slitet man legger ned i løpet av et år, sier Wilhelmsen til E24.

Wilhelmsen: - Spekulanter kan rasere alt

Han peker også på staten rolle.

- Kapitalismen skal selvsagt ikke redde de som har gjort dårlige investeringer. Det skal belønnes de som har gjort gode investeringer. Vektarmen har vippet for langt over i en retning. Politikerne har ikke stått i mot de finansielle aktørene, de har ikke forhandlet sterkt nok mot den, sa han.

Fagøkonomer ikke enige

Fra fagøkonomhold møter imidlertid Spetalen mer motgang.

Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo mener Spetalen tar feil når han ensidig kritiserer redningspakkene. Moene mener krisen kunne blitt verre uten. Samtidig mener han at Spetalen har flere gode poenger.

- Hvis man ser på utviklingen fra 1980-tallet til i dag, har den ene prosenten av verdens rikeste økt sin andel av den totale verdiskapningen. Spetalen er inne på et viktig poeng når han sier at de rikeste skaper systemet for deretter å berike seg på det, og så sender regningen til folk flest, sier Moene til E24.

LES OGSÅ:

Økonomiprofessor Ola Grytten: - Spetalen tar feil om krisepakkene

Sjeføkonom Petter Eilif de Lange: - Redningspakkene forverrer krisen

Les flere nyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mener Spetalen er egoistisk

  2. - Spekulanter kan rasere alt

  3. Folket må få gevinsten av redningspakkene, mener Stray Spetalen

  4. - Spetalen tar feil om krisepakkene

  5. Spetalen har 1,6 mrd. i banken