GJELDSKRISEN I EUROPA: Euroen stuper videre

Euroen er nå på sitt laveste nivå på fire år.

STORT SKILLE: Det har blitt et større skille mellom fattig og rik i EU-landene.
Publisert:

Den europeiske fellesvalutaen fortsetter fallet.

Mandag er euroen blitt omsatt til 1,2240 dollar, og det er det laveste nivået på fire år mot dollaren. Mot den norske kronen står euroen i 7,7140 mandag formiddag, men i natt var den en svipptur under 7,70 kroner. Tilsvarende lave kurser mot kronen må vi tilbake ytil høsten 2007 for å finne.

Følg valutakursene med E24 Børs

Gjeldskrise

- Veien fremover for euroen er fremdeles svært usikker, sier analysesjef Stephen Gallo i Schneider Foreign Exchange i London til Bloomberg.

Forrige helg kom EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) til enighet om en krisepakke på opp mot 6000 milliarder kroner. Selv om pakken, som i hovedsak er en lånegaranti for gjeldstyngede land rundt Middelhavet, har redusert den umiddelbare frykten for at et eller flere euro-land skal misligholde sin statsgjled, har det ikke fjernet det grunnleggende problemet med at en rekke land sliter med for høy gjeld.

Både Hellas, Spania og Portugal har lagt frem omfattende kuttplaner for å redusere sine budsjettunderskudd og rydde opp i økonomien, men landene sliter med å oppnå troverdighet i finansmarkedene. Der er det stor skepsis til hvorvidt myndighetene faktisk klarer å gjennomføre de upopulære innstrammingstiltakene.

Les også: - Middelshavslandene har vist vilje til å kutte før

Frykter euro-sammenbrudd

Tidligere sentralbanksjef i USA Paul Volcker uttalte før helgen at han fryktet at eurosonen kunne bryte sammen hvis man ikke klarte å innføre strengere regler for deltagelse. Det er spesielt manglende budsjettdisiplin i flere land som skaper problemer.

- Man har et stort problem med en mulig oppbrytning av euroen. Det grunnleggende elementet med budsjettdisiplin som man håpet på ved opprettelsen, har så langt ikke blitt fulgt av alle land, uttalte Volcker, skriver Bloomberg.

Et av kravene som mange land har brydd seg lite om er at underskuddet på statsbudsjettet maksimalt kan være 3 prosent. Hellas hadde for eksempel et budsjettunderskudd på nær 14 prosent av BNP i fjor, og er det euro-landet som er verst stilt akkurat nå.

Taper mot alle

Det er ikke bare mot kronen og dollaren euroen er på vikende front. Bloomberg skriver at euroen har svekket seg mot alle de 16 mest omsatte valutane i verden siden desember, og i forhold til en vektet valutakurv har euroen mistet 8,9 prosent av sin verdi siden nyttår.

En undersøkelse blant 39 aktører i valutamarkedet viser at de i gjennomsnitt forventer at euroen skal omsettes for 1,25 dollar ved inngangen til 2011, ifølge Bloomberg. For to måneder siden lå forventningene på 1,38 dollar.

- Like store problemer hos andre

Men ikke alle er like negative til euroen. Valutaforvalter Axel Merk i Merk Investments sier til Bloomberg at han tror euroen vil styrke seg.

- Problemene vi ser i eurosonen er ikke problemer som kun er i eurosonen siden de fleste land i verden har brukt for mye penger. Storbritannia, USA og Japan kan være i en verre situasjon enn det eurosonen er, sier Merk som forventer at euroen skal styrke seg.

Flere nyheter på E24.

Publisert: