Boligprodusentene: Nyboligsalget ned med 22 prosent i 2017

Det ble igangsatt 30.719 boliger i 2017, ifølge Boligprodusentene.

Boligprodusentenes Forening la torsdag frem boligstatistikken for 2017. Per Jæger fortalte at tallene viser en nedgang på igangsetting av nye boliger.
Publisert:

Det opplyser administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, på en pressekonferanse torsdag.

– Salget av boliger i 2017 gikk ned 22 prosent sammenlignet med 2016, og endte på 27.755 boliger, sier Jæger.

Samtidig gikk igangsettingen ned med bare to prosent, ifølge tallene Jæger presenterte torsdag.

– Vår bekymring er imidlertid nedgangen i salget. Vi er avhengig av at salget tar seg opp igjen for å møte boligbehovet fremover, sier Jæger.

Les også

Storbank advarer: – Svært mange bobler blåses opp akkurat nå

Ni måneder med nedgang

Desember var den niende måneden på rad med nedgang i salget, opplyser Boligprodusentene videre.

– Dette vil gi seg utslag i perioden fremover. Og det er en fare for at det vil være fortsatt nedgang i en viss tid, sier Jæger under presentasjonen av boligstatistikken for 2017.

Det er leilighetsmarkedet som viser størst nedgang i salget, opplyser Jæger videre. Det ble solgt 35 prosent færre leiligheter i 2017 enn i 2016, mens salget av eneboliger gikk ned med 11 prosent. Småhus økte på sin side med 6 prosent.

– For 2018 så kommer vi antagelig til å få en nedgang i igangsetting fordi salget faller som det gjør, sier Jæger til E24.

God igangsettelse

For igangsetting ble 2017 imidlertid et godt år, ifølge Jæger.

– Våre tall viser at det ble igangsatt 30.719 boliger i 2017, noe som er en liten nedgang på 2 prosent fra 2016. Igangsettingen av småhus øker med 20 prosent fra 2016, mens leiligheter og eneboliger har en nedgang på henholdsvis 5 og 11 prosent.

OBOS er landets største boligutbygger i 2017, viser tallene fra Boligprodusentenes Forening. Dette inkluderer tall fra OBOS' heleide datterselskap Block Watne.

Disse bygde flest nye boliger i 2017 (Kilde: Boligprodusentene)

Forventer prisvekst

I september i fjor sa Selvaag-sjef Baard Schumann at han fryktet en byggebrems. Prosjekter som legges på is kan gi kraftig prishopp i 2018, sa Schumann til Dagens Næringsliv.

I Oslo trenger man nå to inntekter for å kjøpe ny bolig, påpeker Jæger.

– Det vil føre til at vi igjen vil få en sterk prisvekst i Oslo hvis vi ikke bygger nok boliger, tror jeg personlig, sier Jæger til E24, som også understreker at han ikke mener noe om prisveksten som sådan.

Han får forsiktig støtte av Prognosesenterets administrerende direktør Bjørn Birkeland.

– For å ta det litt teoretisk: Fortsetter salgsfallet nedover så vil det være en sterk bidragsyter til at prisene vil øke mer enn de ville gjort. Jeg har tro på en myk landing etter prisfallet, og sannsynligvis at det blir en prisvekst i 2018, sier Birkeland til E24.

Han legger til at et fortsatt salgsfall kan forsterke denne prisveksten ytterligere.

– Så kan det jo hende man får en bedring i det psykologiske aspektet også, at det vil påvirke positivt, sier Birkeland.

Publisert:

Her kan du lese mer om