Draghi med grønt lys for kjøp av statsgjeld

Euroen svekket seg markert på nyheten.

HVA GJØR HAN? Det knytter seg stor spenning til hva sentralbanksjef Mario Draghi vil foreta seg på rentemøtet 22. januar.

Michael Probst
  • Jostein Nissen-Meyer
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det går i utforbakke med euroen onsdag etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) har fått grønt lys til å foreta kjøp av europeisk statsgjeld.

Oppkjøpene kan bli gjort som et ledd i sentralbankens forsøk på stimulere økonomien i eurosonen ytterligere.

EUs generaladvokat har i en behandling av saken kommet frem til at kjøp av statsgjeld i prinsippet er legalt etter reglene i EU-traktaten.

Samtidig bekrefter ESB at programmet, som kalles OMT – Outright Monetary Transactions - er klart.

Nå som retten har uttrykt støtte for kjøp av statsgjeld hos eurosone-medlemmene som et lovlig pengepolitisk virkemiddel, er et viktig hinder ryddet av veien i forkant av ESB sitt rentemøte neste uke.

Advarer mot risiko

Aller siste ord er imidlertid ikke sagt: EU-domstolen er ventet å komme med en endelig avgjørelse i forhold til OMT mot midten av året.

Typisk pleier domstolen å følge rådet til generaladvokaten, men ikke alle er overbevist om at dette er nok.

ADVARER: Geopolitisk strateg Marko Papic i BCA Research.

Da den geopolitiske strategen Marko Papic i BCA Research besøkte Oslo tidligere denne måneden, ga han uttrykk for stor bekymring.

– Om jeg skal snakke risiko i Europa, er ikke det jeg er mest bekymret for Syriza, Podemos, Five Star Movement, definitivt ikke noe annet euroskeptisk parti, ikke Alternative for Deutschland - som såvidt karrer seg over sperregrensen. Det er denne avgjørelsen, sa han til E24.

I korte trekk frykter Papic at investorene undervurderer risikoen for at den tyske høyesteretten kan komme til å avvise OMT-programmet som ulovlig, uavhengig av Den europeiske domstolen.

- Dette er en mening som skal til behandling i det tyske rettssystemet, opplyste Papic.

Han ser derfor en - riktignok begrenset - mulighet for at man ved en krise kan få en situasjon der Den europeiske sentralbankens tiltak kan miste støtte fra eurosonens største økonomi.

Euroen falt

Hensikten med OMT-programmet er altså å stimulere økonomien i eurosonen ytterligere, og det faller inn under det som kalles kvantitative lettelser.

Etter at EU-advokat uttalte at obligasjonskjøpsprogrammet var i tråd med den gjeldene EU-lovgivningen, har euroen svekket seg betydelig.

Én euro koster nå 9,0613 kroner, mot 9,17 kroner tidligere onsdag.

Målt mot dollar må man nå gi 1,175 dollar for en euro, ned fra 1,18 tidligere i dag. Målt mot dollar er euroen på sitt svakeste på vel ti år.

Publisert:

Flere artikler

  1. Her fattes årets viktigste beslutning

  2. Bloomberg om ESB:
    Har planer om å pumpe ut 4.750 milliarder kroner

  3. ESB varsler kjøp av obligasjoner for 530 milliarder kroner i måneden

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB: – Én av ti vil være arbeidsledig i 2017

  6. Norsk meglerhus: Tror Draghi vil trykke penger i mange år