Siv Jensen: – Et budsjett for flere jobber

Finansminister Siv Jensen har ingen betenkeligheter med å legge opp til rekordhøy oljepengebruk i neste års budsjett.

Publisert:

– Det er et budsjett for flere jobber og en trygg hverdag, sa finansminister Siv Jensen da hun torsdag ettermiddag holdt pressekonferanse om statsbudsjettet for 2017.

Hun ser tegn til at Norge er på vei ut av nedturen som rammet økonomien da oljeprisen falt i 2014. Samtidig advarer hun om at Norge fortsatt har en stor jobb med å omstille økonomien.

– Mindre drahjelp fra oljesektoren kan ikke møtes med storstilt utbygging av offentlig sektor. Vi trenger et næringsliv som har flere ben å stå på. Vi vet at store omstillinger er krevende, sier hun.

Nødvendig med høy oljepengebruk

I neste års budsjett legger regjeringen opp til å bruke rekordhøye 225 oljemilliarder. Det utgjør 17,2 prosent av de totale utgiftene. Det har finansministeren ingen betenkeligheter med.

– Nå er det jo slik at vi skal fase oljepenger inn i økonomien fra det ene året til det andre. Jeg tror heller vi skal snu på dette. Hver åttende kroner kommer fra innbetalte skatter og avgifter fra innbyggerne våre, sier Jensen til E24.

Samtidig har inntektene fra oljenæringen stupt, noe Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass illustrerte i en uttalelse torsdag:

– Før hadde vi 300 milliarder kroner i olje- og gassinntekter og brukte 150 milliarder. Nå er det helt motsatt. Inntektene er på 140 milliarder kroner, og vi bruker 260 milliarder, sa han.

Finansminister Siv Jensen mener det er riktig å bruke mer oljepenger slik situasjonen er og har vært i norsk økonomi.

– På de to foregående budsjettene har oljepengebruken vært veldig høy. Det har vært nødvendig med en ekspansiv finanspolitikk fordi vi har vært inne i en krevende tid. Nå ser vi at det løsner litt. Derfor har vi også lavere vekst i oljepengebruken neste år, sier hun.

Oppmuntrer til jobb

Av flere eksperter blir Jensen og regjeringen kritisert for å ikke prioritere godt nok, men det er ikke finansministeren enig i.

– Vi har tydelige prioriteringer. Vi bruker penger på det som er bra for folks hverdag, sier Jensen.

Les også

Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

– Det viktige er hvordan vi bruker pengene på statsbudsjettet, sier hun og viser til at regjeringen har kuttet i skattesatsene.

– Når flere får mer penger å rutte med, oppmuntrer det til å jobbe mer, sier hun.

Regjeringen gir 4 milliarder kroner til særskilte tiltak mot arbeidsledighet.

– Den er regionalt rettet mot Sør- og Vestlandet, og mot en rekke bransjer. Det gjør at den også treffer andre steder i landet, sier Jensen.

Pengene skal blant annet gå til vedlikehold i Sjøforsvaret, utsatt betaling av formuesskatt og infrastruktur på Vestlandet.

– Dette kommer på toppen av en rekke andre tiltak som skal gi vekst i økonomien, sier hun.

– Grunner til å være urolig

Finansministeren mener det er grunner til å være urolig over situasjonen i boligmarkedet.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

I statsbudsjettet øker regjeringen bostøtten for folk med lav inntekt, mens det vil bli mindre lønnsomt å være spekulant i boligmarkedet.

– Jeg registrerer at det ikke akkurat er ett syn om hva man bør eller la være å gjøre, sier Jensen på spørsmål om hun vil beskrive situasjonen i Oslo som en boble.

– Vi har bedt om innspill og kommer til å bruke mye tid på å se gjennom høringsuttalelsene. Det kan forhåpentlig gi flere svar. Vi har varslet i dag at vi på egnet måte skal komme tilbake til spørsmålet, sier hun.

Få med deg alle nyhetene om statsbudsjettet i vårt direktestudio. Har du spørsmål om hvordan budsjettet vil påvirke deg og din økonomi, kan du stille spørsmål til eksperter s om svarer i vårt nettmøte senere torsdag.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Les også

Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om