NHO-presidenten om offshorekrisen: – Veldig trist for vår region

Mens det ser bra ut for den samlede norske økonomien, er situasjonen fortsatt utfordrende for den maritime klyngen på Vestlandet. – Det ser ikke ut til å bedre seg i 2017 heller, sier NHO-president Tore Ulstein.

TODELING: NHO-president og verftstopp Tore Ulstein, her i passiar med kronprins Haakon, ser store ulikheter i norsk økonomi.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Det er veldig trist for oss i vår region at så sterke eiermiljøer som Farstad og Farstad-familien har representert, nå strever sånn som de gjør. Nord-Vestlandet og Møre og Romsdal har vært sterkt preget av lokale, private eiere. Det er klart at når du da svekker såpass store miljøer, med for eksempel det som nå skjer i Farstad, så er det ikke bra. Det er klart at det er en utfordring, sier Tore Ulstein til E24.

Ulstein er president i NHO, og oppsummerer tilstanden i norsk økonomi og næringsliv i forbindelse med arbeidsgiverforeningens årskonferanse i Oslo torsdag.

49-åringen er imidlertid også styreleder og visekonsernsjef i Ulstein Group, en bedrift som er mest kjent for skipsbygging og skipsdesign på Sunnmøre.

Denne rollesammensetningen gjør at Ulstein ser delingen i norsk økonomi klarere enn de fleste.

– For Norge i sum ser det veldig bra ut. Gjennom 2016 har vi sett en nedgang, men det flater ut og vi ser nå vekst i Fastlands-Norge og BNP, sier han, men legger til:

– Det som er utfordringen, sånn som jeg ser det, er at Norge ikke er homogent. Du har Vestlandet, tett knyttet til petroleumssektoren, som fortsatt har store utfordringer. Så det er veldig store forskjeller. Vi ser fortsatt nedgang i investeringene i 2017, med dertil tilhørende reduksjon i aktivitet innen utvinning av olje og gass.

Les også

Fiskeriministeren: – Tror femdobling er beskjedent

Vedvarende utfordringer

Lavere investeringer i olje og gass gir igjen konsekvenser for leverandørindustrien.

– Det betyr at de som er involvert i leverandørindustrien også får fortsatt lavere vekst. Det ser ikke ut til å bedre seg i 2017 heller, og det er vanskelig å si når det vil bedre seg, sier han.

Den mye omtalte todelingen av norsk økonomi, der tempoet i den oljerelaterte virksomheten har satt premissene, har nå snudd.

– Nå har det blitt litt andre veien. Nå er det deler av Fastlands-Norge som går veldig bra, sier Ulstein, og trekker frem oppdrett som en suksesshistorie de siste årene.

– Salget av laks har økt voldsomt, med høye priser og høy lønnsomhet. Det har vært et eksempel på en sektor som har gjort det veldig bra.

Omstilling

Torsdag ble det kjent at det Ålesund-baserte offshorerederiet Farstad Shipping terminerer redningsavtalen med Siem-systemet. Dermed er Farstad-familiens fremtid som redere igjen i spill.

Det er denne utviklingen Ulstein kommenterer i innledningen i saken. Ulstein og Farstad er begge deler av den maritime klyngen i Møre og Romsdal, som har vært under press i kjølvannet av nedbremsingen i oljesektoren, og tidligere har Ulstein bygget skip for Farstad.

– Vi må forsøke å bevare så mye så mulig av de private eierne vi har, og så omstille oss mot nye markedssegment. Det er hele utfordringen, sier Tore Ulstein.

Les også

Gigantene vil gå etter Farstad

Heller ikke Ulstein Group er uberørt, og det ble i fjor varslet ny nedbemanning ved Ulstein verft.

– Vi ser at vi må finne nye markedssegmenter for å klare å fortsette en fornuftig og god drift av Ulstein, sier Tore Ulstein.

I dette ligger det endringer i etterspørselen og kundemassen.

– Ja, vi har vært veldig eksponert mot olje og gass. Når vi ser fremover, vil ikke det redde oss i det korte perspektivet. Vi sa i fjor at i et tre til fem års perspektiv vil ikke vi kunne leve av det vi ser innenfor olje og gass, vi er nødt til å finne nye markedssegmenter. For eksempel cruise, små cruisefartøy, er spennende. Det med å se på ropax-ferger, det er spennende. Og da må vi prøve å omstille oss til å bli en leverandør av både design, bygging og utstyrspakker til disse nye markedssegmentene, sier Tore Ulstein.

Ønsker skatteendringer

I og med todelingen i økonomien, er det betimelig å spørre seg om nedgangssyklusen undervurderes på Østlandet.

– Det er lett å gjøre det, fordi Norge som sådan går relativt bra. Det er en utfordring – det blir litt stor avstand til det som skjer på Vestlandet, fra Stavanger og Kristiansand oppover til Møre, sier Ulstein

– Betyr det at det ikke iverksettes nok tiltak fra Oslo?

– Vi er opptatt av disse langsiktige rammebetingelsene, at man fortsatt har forutsigbare og stabile rammebetingelser er viktig. Det er klart at satsing på transport og samferdsel er viktig for oss. Vi er ikke fornøyde med dette med skatt, vi mener at norske private eiere burde blitt mer tilgodesett i forhold til for eksempel skatt på privat eierskap. Vi tror at disse vil være så viktige i denne overgangen at vi burde hatt bedre betingelser for private eiere.

– Det er spesielt viktig nå?

– Det blir i hvert fall ekstra synlig nå, på grunn av at man kanskje i utgangspunktet har negative resultater fordi markedet har forsvunnet. Man må investere i omstilling, og omstilling skjer ikke av seg selv. Man må investere i ny kunnskap og nye markeder, og i tillegg må man trekke ut kapital av bedriften for å betale formuesskatt. Det er klart at det er krevende, og gir mindre investeringer i omstilling. Dette er negativt for norsk verdiskaping og ikke minst norske arbeidsplasser, sier Ulstein.

Mer gründervirksomhet

Alt er imidlertid ikke helsvart. Uttrykket «nød lærer naken kvinne å spinne» kommer her til anvendelse.

– Vi ser i vår region at det har poppet opp mer gründerbedrifter. Folk som har blitt ledige starter opp egen virksomhet. Det er bra, sier Ulstein.

Han mener imidlertid at dette ikke er nok.

– Jeg tror også at det som vil hjelpe oss, i forhold til arbeidsplasser i det korte bildet, er å få omstilt bedrifter som allerede er oppe og står. Det er større virksomheter. Å klare å få dem til å omstille seg til nye markeder, slik Ulstein gjør, er viktig. Da er det viktig at vi har gode og stabile rammebetingelser.

Les også

Analytiker: – «On top of my head» tenker jeg kanskje Fredriksen

Les også

Aker åpner døren for Farstad

Les også

Milliardene som forsvant – vekstbransjen som ble symbolet på oljenedturen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass
 3. Farstad Shipping
 4. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. – Har opplevd at Giek er vanskeligere enn bankene

 2. Slik blir oljebremsen i 2017

 3. Flere optimister enn pessimister til norsk økonomi

 4. Annonsørinnhold

 5. Krevende grønt skifte i næringslivet: – Det har vært brutalt

 6. Betalt innhold

  – Omstillinga er slett ikkje over