Setter tak på Oljefondets bonuser

Heretter skal det avtales maksgrense for bonuser til Oljefondets innleide forvaltere, lover finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

VIL HA TAK: Finansminister Sigbjørn Johnsen vil legge begrensninger på bonusutbetalingene til eksterne forvaltere av Oljefondet.
Publisert:

I fjor utbetalte Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, en halv milliard kroner til ett enkelt meglerhus.

En slik utbetaling vil ikke gjenta seg, lover Johnsen i et intervju med Aftenposten.

–-Vi tror et bonustak er viktig for den innenlandske legitimiteten i fondet. Det er hensynet til fondets omdømme som har vært avgjørende og som gjør at vi nå krever et tak i alle avtaler.

Forslaget om bonustak er en del av regjeringens årlige melding om Statens pensjonsfond som legges fram for Stortinget fredag.

Selv om Johnsen garanterer at det ikke vil bli flere utbetalinger på 500 millioner kroner, vil han likevel ikke innføre én fast grense for alle Oljefondets innleide forvaltere.

Les også: Ett forvaltningsfond fikk 500 mill.

«Borti staur og vegger»

Det var riksrevisor Jørgen Kosmo som først rettet fokus mot den gigantiske bonusutbetalingen til en ekstern forvalter.

Bonusen - eller «avkastningsavhengig honorar» som Oljefondet foretrekker å kalle det - kunne ha blitt så høy som 900 milliarder kroner.

Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, grep imidlertid inn og reforhandlet betingelsene med forvalteren før det gikk så langt, og bonusen havnet på 500 millioner kroner.

- For å bruke et nordnorsk uttrykk: Det er helt borti staur og vegger, raste Kosmo.

Ukjent forvalter

I kjølvannet av Riksrevisjonens kritikk har media lett med lykt og lupe etter den eksterne forvalteren som fikk utbetalingen.

NBIM ønsker ikke å opplyse hvilken forvalter som fikk utbetalingen av konkurransemessige hensyn, men har avvist overfor E24 at Dagsavisens anonyme kilders påstand om at den aktuelle forvalteren er Pheim Asset Management.

Les også: - Pheim er ikke 500-millionersforvalteren

Siden den gang har Svenska Dagbladet lansert den svenske forvalteren Mattias Westman og Prosperity Capital Management som mottakeren av 500 millioner kroner.

Dette er verken bekreftet eller avkreftet av NBIM.

Les også: - Svensk forvalter fikk 500 mill. i bonus fra Oljefondet

Les flere nyheter på E24.

Publisert: