Regionalt nettverk: Bedriftene melder om fortsatt god vekst

Oljeinvesteringer, digitalisering og høye offentlige investeringer løfter veksten i næringslivet, viser Norges Bank-undersøkelse. Rapporten feier bort all tvil om en renteøkning neste uke, mener sjeføkonom.

TEMPERATUREN I NORSK ØKONOMI: I Regionalt nettverk-undersøkelsen blir flere hundre bedrifter intervjuet om den økonomiske situasjonen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Bedriftene som er spurt i denne runden sier at produksjonsveksten holder et årlig tempo på 2,9 prosent, omtrent det samme som i november.

Det skriver Norges Bank i den siste utgaven av rapporten Regionalt nettverk, en viktig temperaturmåler for norsk økonomi.

– Hovedbudskapet er at farten i norsk økonomi holder seg godt oppe, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

I undersøkelsen blir en rekke bedrifter fra forskjellige næringer blitt intervjuet om den økonomiske situasjonen. Dette inkluderer varehandel, bygg og anlegg, industri, tjenesteleverandører og oljeleverandører.

Les også: (+) Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Venter rentehopp

Undersøkelsen gjennomføres fire ganger i året. Denne utgaven er den siste før Norges Banks rentebeslutning torsdag i neste uke, og gir sentralbanken viktig informasjon om hvordan det går i norsk økonomi.

Les også

Inflasjonen overrasker etter prishopp på klær i februar

Han peker på at det spesielt er oljeleverandørindustrien og de som leverer til norsk sokkel som bidrar til sterke vekstrater. Det har vært ventet at stigende oljeinvesteringer igjen skal bidrar et løft i norsk økonomi i 2019.

– Dette setter den siste streken under forventningene om at Norges Bank hever renten til neste uke, sier Hov.

Sentralbanksjef Øystein Olsen hevet styringsrenten til 0,75 prosent i september, og har sagt at den trolig høynes igjen nå i mars.

Også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er sikker i sin sak:

- Med full kapasitetsutnyttelse, forventet vekst over trend fremover, stigende lønnsvekst og en kjerneinflasjon som er klart på vei opp over inflasjonsmålet, er all tvil om en renteøkning neste uke borte, skriver han i en kommentar.

Oljevekst, men svakt i varehandel

Det er stigende oljeinvesteringer, digitalisering og høye offentlige investeringer som bidrar til å løfte veksten, ifølge rapporten.

Flere leveranser til feltutbygginger i Norge og internasjonalt bidrar til videre oppgang for oljeleverandørene. I denne næringen melder nå over halvparten av bedriftene at de har lite ledig kapasitet.

Les også

Byene som trosser boligprispresset

I bygg- og anleggsnæringen får bedriftene drahjelp fra høye offentlige investeringer i infrastruktur og bygg, skriver sentralbanken.

Det meldes samtidig at aktiviteten har gått opp i hjemmemarkedsindustrien, noe som i stor grad skyldes oppgang i byggevareindustrien.

I motsatt retning trekker svak vekst i varehandelen og lavere boligbygging, som demper veksten.

Faktorer som grensehandel og lav befolkningsvekst holder volumene i dagligvarebransjen nede, i tillegg til at mer handel fra utenlandske nettsteder demper salget i detaljhandelen, skriver Norges Bank.

Venter at veksten holder seg

Det neste halve året venter bedriftene at produksjonsveksten holder seg oppe, med en årsvekst i produksjonen på 2,9 prosent. De melder også om forventninger til stigende investeringer.

Les også

Vekstbrems truer sentralbankenes planer: – Mulig ESB ikke rekker å heve

Hos oljeleverandørene er det antatt høyere vekst både hjemme og internasjonalt, mens det er ventet høyere boligbygging fremover.

Norges Bank skriver at andelen bedrifter uten ledig kapasitet har steget gjennom 2018 og i de tre siste månedene.

Det er nå 38 prosent som sier de ikke kan øke produksjonen uten å gjøre tilpasninger i utstyr eller sysselsetting.

Samtidig er det fortsatt en femtedel som sier at veksten holdes tilbake fordi de ikke får tak i relevant arbeidskraft.

Bedriftene i undersøkelsen venter et lønnsveksten i år blir på 3,0 prosent, et hakk høyere enn antagelsen på 2,9 prosent ved forrige korsvei.

Les også

Inflasjonen overrasker etter prishopp på klær i februar

Les også

SSB spår oljepengebruk på ned mot to prosent: Får hjelp av Oljefondets vekst

Les også

SSB kutter renteprognosen – venter færre hevinger enn tidligere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Regionalt nettverk
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank: Norske bedrifter melder om enda høyere vekst

  2. – Vi ventet ikke en såpass oppbremsing som vi ser her

  3. Norske bedrifter venter lav aktivitetsvekst det neste halvåret

  4. Norske bedrifter legger coronakrisen bak seg

  5. Norges Bank regionale nettverk: Bedriftene venter lavere vekst neste halvår