Norges Bank holder renten uendret på 0,5 prosent

Sentralbanksjef Øystein Olsen rører ikke den rekordlave styringsrenten. Ifølge Norges Bank fortsetter oppgangen i økonomien, men inflasjonen er lav.

RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder renten urørt også denne gangen. Her ved en tidligere kunngjøring av hovedstyrets rentebeslutning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Utsiktene og risikobildet for norsk økonomi synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport. Derfor holder vi styringsrenten uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Norges Bank holder som ventet styringsrenten i ro på 0,5 prosent etter rentemøtet torsdag.

Der vises det til vurderingen fra forrige pengepolitiske rapport, om at det fortsatt var «behov for en ekspansiv pengepolitikk».

Blant vurderingene var at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er litt lavere enn normalt, og at prisveksten var ventet å holde seg under 2,5 prosent de neste årene.

Norges Bank har et mål om at den årlige konsumprisveksten skal være på 2,5 prosent.

Vurderingen var også styringsrenten ville bli liggende på 0,5 prosent den nærmeste tiden, skriver Norges Bank.

Sentralbanken skriver videre at «oppgangen i norsk økonomi ser ut til å fortsette om lag i tråd med bildet» som ble lagt frem ved forrige korsvei i desember.

Norges Bank noterer også prisveksten er lav, men at den som ventet har økt.

Les også

Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

«Et gjesp»

Med en beslutning som var ventet av alle er det heller ingen særlige utslag i valutamarket.

Sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest kaller beslutningen «et etterlengtet gjesp» i et notat, mens sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea gjentar sin forventning om at første renteøkning kommer i desember i år.

Olsen skriver i en kommentar at litt høyere renter internasjonalt og høyere oljepris er blant de små endringene siden forrige rentemøte i desember.

DNB Markets venter at Øystein Olsen vil slå følge med sentralbanksjef Mario Draghi i Europa og heve renten i mars neste år, ifølge en vurdering fra meglerhuset.

Har varslet renteheving til jul

Den korte tiden siden sist Norges Bank gjorde en grundig vurdering av arbeidsledighet, rente, oljepris og valuta er en av grunnene til at det ikke var ventet noen endringer denne gangen.

Rentebeslutningen kommer nemlig kun en drøy måned etter sist møte, i tillegg til at det ikke er laget noen nye prognoser om norsk økonomi.

Det er heller ingen tradisjon for at sentralbanken gjør noen store beslutninger ved et slikt mellomliggende møte, påpeker makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

«På disse møtene får den pengepolitiske komiteen anledning til å ta en fot i bakken og diskutere utviklingen siden sist, men det er ingen grunn til å vente at komiteen vil velge å avvike fra den gjeldende pengepolitiske strategien», skriver han i en morgenrapport.

Da Norges Bank la frem den pengepolitiske rapporten i midten av desember var meldingen fra Øystein Olsen at første renteheving etter oljenedturen kan komme allerede til jul. Tidligere har beskjeden vært at økningen først kommer ut i 2019.

Les også

Folk flest tror ikke på renteoppgang neste år

Venter beskjeden renteoppgang

Det begynner å bli en stund siden det har vært noen faktiske endringer i styringsrenten, men utsiktene for renten fremover, den såkalte rentebanen, har blitt endret.

Styringsrenten har blitt holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden våren 2016, da Norges Bank kjempet for å holde økonomien oppe etter oljesjokket.

Nå har økonomien blitt friskere: Aktiviteten i fastlandsøkonomien er høyere, arbeidsledigheten har falt og oljeprisen har steget. Samtidig er kronen fortsatt svak, noe som er godt nytt for eksportbedriftene og reiseliv.

Dermed er det også ventet at den neste renteendringen blir en heving. Det er imidlertid ikke ventet noen bratt renteoppgang. Selv sa Norges Bank i desember at prognosen er en gradvis økning av styringsrenten til rundt 1,5 prosent i 2020.

Les også

Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

Les også

Folk flest tror ikke på renteoppgang neste år

Les også

Olsen spår myk boliglanding

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Spår norsk renteheving før sommeren

  2. Norges Bank varsler renteøkning i juni

  3. Rører ikke den rekordlave renten

  4. Olsen rører ikke renten

  5. Norges Bank varsler sannsynlig renteheving i september