Optimismen i industrien falmer etter nye smitteverntiltak

Den norske innkjøpssjefindeksen (PMI) falt tilbake i november etter nye smitteverntiltak i både Norge og i utlandet. Men indeksen, som landet på 51,9 poeng, signaliserer likevel oppgang.

Den norske innkjøpssjefindeksen (PMI) falt til 51,9 i november.
Publisert:

Den sesongjusterte norske innkjøpssjefindeksen (PMI) falt med 1,5 poeng til 51,9 i november, og signaliserer dermed lavere aktivitet enn måneden før.

På forhånd var snittestimatet fra Bloomberg på 53,0 poeng.

En indeks over 50 poeng utrykker økt aktivitet, mens det motsatte er tilfellet for en indeks under grensen. Dermed indikerer tallene for november fremdeles vekst.

Den norske PMI-indeksen utarbeides av DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima).

Nedgang i nye ordre

I november er det særlig delindeksen for nye ordre som trekker den samlede indeksen nedover, med et fall på 7,1 poeng til 48,9.

Dermed har målingen fra november visket vekk all oppgangen for oktober, da ordreindeksen la seg på sitt høyeste nivå siden mai 2019.

Der hvor ordrene deles inn etter hjemmemarked og eksport, steg ordrene fra hjemmemarkedet med 0,8 poeng. Eksportordrene falt samtidig med 6 poeng.

Sysselsetting og produksjon

Sysselsettingsindeksen gikk samtidig ned med 0,7 poeng til 48,6 i november. Den har vært under 50 i alle månedene siden februar, altså før coronaviruset slo inn på den norske økonomien.

På den andre siden steg produksjonsindeksen med 1,1 poeng til 52,6 poeng, etter et fall måneden før. Oktoberindeksen har imidlertid blitt revidert opp med 0,3 poeng.

Produksjonsindeksen har dermed ligget over 50 poeng i tre måneder på rad.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 2,2 poeng til 60,9 i november. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er noe som normalt er assosiert med høy aktivitet, men det kan også for eksempel reflektere transportproblemer, forklares det i pressemeldingen fra DNB og Nima.

Tror tallene ikke påvirker Norges Bank

DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal trekker frem at økt smitte og strengere tiltak har hatt mindre påvirkning på produksjonen nå, enn det hadde i april og mars. Samtidig har oljeprisen hentet seg inn etter det kraftige fallet i vår.

– I april og mai ble deler av produksjonssektoren rammet av fallende petroleumsaktivitet. I november har oljeprisen økt, og petroleumsaktiviteten har langt fra falt sammen, skriver Aamdal i en kommentar.

Han trekker også frem at bedriftene har i større grad vært i stand til å takle begrensninger knyttet til medarbeidere med base i utlandet, og legger til:

– Norges Bank vil sannsynligvis ikke bli påvirket av dagens tall.

Publisert:
Gå til e24.no