Ny visesentralbanksjef vil beholde fastrente

Øystein Børsum vil fortsatt ha bundet rente i sin nye jobb som visesentralbanksjef, men avviser at han er «haukete».

BANDT RENTEN: Øystein Børsum går fra å være sjeføkonom i Swedbank til å bli ny visesentralbanksjef. Han har tidligere hatt så stor tro på renteoppgang at han har bundet renten på sitt boliglån.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

E24 har tidligere skrevet at sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank har bundet renten på sitt personlige boliglån, da han i fjor sommer skulle vise hvor sikker han var på at Norges Bank ville varsle tidligere renteheving.

Fredag ble Børsum utnevnt til ny visesentralbanksjef, og han opplyser nå at han vil beholde fastrenten inn i sin nye jobb.

– Jeg kommer til å fortsette å ha den faste, bundne, renten som jeg har i dag, sier Børsum.

Den påtroppende visesentralbanksjefen er dermed i mindretall blant norske boliglånstagere.

93,9 prosent har flytende rente, mens 6,1 prosent har bundet renten, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SBB) for årets første kvartal.

Den påtroppende visesentralbanksjefen opplyser at han har bundet renten i fem år, gjennom avtalen han inngikk i fjor.

Tallene fra SSB viser at andelen av boliglånstagere med en slik eller lignende avtale, ligger på 1,4 prosent (3–5 års bindingstid).

Les også

Øystein Børsum er utnevnt til visesentralbanksjef

– Ikke haukete

Børsum kommer til å sitte i Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet, ekspertgruppen som har ansvar for pengepolitikken og rentesettingen.

– Kommer du til å fortsette å være like haukete etter at du har begynt i den nye stillingen?

– Jeg kommer til å ta med meg hele meg selv inn i den nye rollen.

– Når du sier haukete, så er ikke det en merkelapp som passer meg, men de som av ideologiske grunner vil ha renten opp.

«Haukete» og «duete» beskriver motsatte oppfatninger om hvilke renter det økonomiske bildet krever, der førstnevnte beskriver en støtte for høyere renter, mens «duete» indikerer at sentralbanken er klar til å kutte renten.

– De åtte årene jeg har vært i Swedbank har jeg på ulike tidspunkter argumentert for at renten skal opp og ned. Hverken hauk eller due er en merkelapp som passer meg, sier Børsum.

Les på E24+

Dette skremmer markedet nå: Inflasjonshopp og «taper tantrum»

Frys før rentebeslutning

Børsum må når han starter i den nye jobben gi opplysninger om sitt fastrentelån til «Etterlevelsesfunksjonen», den delen av sentralbanken som sørger for at gjeldende lover og regler blir etterlevd.

Norges Bank opplyser til E24 at den har regler som bestemmer visesentralbanksjefens og de andre sentralbanktoppenes adgang til å ta visse privatøkonomiske grep i en bestemt periode før viktig informasjon offentliggjøres.

De kan ikke etablere eller refinansiere fastrentelån uten skriftlig samtykke fra Etterlevelsesfunksjonen «de siste 21 kalenderdager før dagen for offentliggjøring av rentebeslutningen», står det i de relevante etiske reglene.

Les også

Norges Bank tror ikke krypto erstatter kronen: – Lite sannsynlig

– Svekker ikke hans dømmekraft

Én som var tidlig ute med en reaksjon på nyheten om utnevnelsen av den nye visesentralbanksjefen er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Han ansatte Børsum i sin avdeling da de to jobbet sammen i Swedbank og har vært kolleger i mange år.

«Gratulerer!! Rett mann på rett plass!!», skrev Andreassen i kommentarfeltet på E24s artikkel.

– Hva tenker du om at vi får en visesentralbanksjef som har bundet boliglånsrenten?

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Han bandt renten på det riktige tidspunktet. Jeg hadde gjort det samme selv om jeg hadde hatt gjeld, sier Andreassen på telefon til E24.

Norges Bank satte i mai i fjor styringsrenten til null prosent for første gang noensinne, og har siden holdt renten der.

– Det svekker ikke hans dømmekraft i mine øyne, heller tvert imot, sier Andreassen.

En fordel med fastrente på boliglånet er at man unngår økte rentekostnader i den perioden man avtaler med banken, og boliglånsrenten holder seg stabil, uansett om styringsrenten går opp eller ned.

Samtidig har fastrentelån spesielle betingelser som gjør det mindre fleksibelt enn lån med flytende rente, og det kan blant annet medføre kostnader hvis man avslutter lånet i bindingsperioden.

Les også

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen – fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

Visesentralbanksjef gikk på dagen

Børsum blir én av to visesentralbanksjefer ved siden av Ida Wolden Bache.

Jakten på ny sentralbanksjef har pågått etter at Jon Nicolaisen gikk på dagen i desember i fjor, da han ikke fikk fornyet sikkerhetsklarering. Forklaringen som ble trukket frem var at Nicolaisens kone er kinesisk statsborger og er bosatt i Kina, der han støtter henne økonomisk.

Birger Vikøren, stabsdirektør i Norges Bank, var en av fire som i første runde søkte på jobben som ny visesentralbanksjef, men han ble nektet jobben ettersom sønnen jobber som rådgiver i Finansdepartementet.

Da sto ikke Børsum på søkerlisten.

Men for to uker siden pekte Børsum seg ut som en favoritt da en ny søkerliste ble publisert, og nå går Børsum altså seirende ut av søknadsrundene etter flere måneder med bare én visesentralbanksjef i Norges Bank.

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Les på E24+

Sjeføkonom: – Dessverre kommer mange til å investere feil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Øystein Børsum
 2. Rente
 3. Norges Bank
 4. Swedbank
 5. Boliglån
 6. Boliglånsrente

Flere artikler

 1. Øystein Børsum er utnevnt til visesentralbanksjef

 2. Disse åtte vil bli visesentralbanksjef

 3. Kjetil Martinsen blir sjeføkonom i Swedbank Norge

 4. – Fremstår som en politisk utnevnelse

 5. Pål Longva blir visesentralbanksjef