Regjeringen vil gi ny kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én milliard kroner

Møter partene i arbeidslivet tirsdag for å utforme den nye ordningen.

LUFT UNDER VINGENE: Iselin Nybø og Linda Hofstad Helleland orienterte om nye tiltak for norsk reiselivsnæring på taket på Operaen i Oslo mandag formiddag.
Publisert:

– Vi foreslår å opprette en ny kompensasjonsordning på rundt en milliard kroner for reiselivsbedrifter som har hatt et stort omsetningsfall. Formålet med det er å trygge arbeidsplasser, hjelpe levedyktige bedrifter til å tilpasse seg og hindre at de går konkurs.

Det sier næringsminister Iselin Nybø fra Operataket i Oslo mandag formiddag.

Ordningen skal gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter, ifølge forslaget.

– Vi vil også foreslå en søknadsbasert tilskuddsordning for små bedrifter, som eventuelt faller utenfor denne ordningen, på 50 millioner kroner, sier næringsministeren.

Nybø forteller at bransjene som driver med overnatting, servering og formidling vil bli omfattet, i tillegg til deler av passasjertransport og opplevelser.

– Jeg føler meg utrolig lettet over at regjeringen har skjønt hvilke problemer reiselivet står oppe i. Vi vil fortsatt få konkurser og mange risikerer å stenge ned en periode, men tiltakene vil hjelpe bedriftene å komme seg gjennom høsten og vinteren, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold fra NHO reiseliv til VG.

Statsråden understreker at detaljene i den nye ordningen ikke er klare før myndighetene har hatt dialog med partene i arbeidslivet.

– Det første møtet med partene i arbeidslivet blir i morgen tidlig. Men jeg kan allerede nå si at det blir ikke en videreføring av kompensasjonsordningen vi har i dag. Det blir en ny ordning, men basert på den generelle ordningen vi har hatt.

Les også

Setter sin lit til ny krisepakke: – Ber ikke om almisser

Fortsatt lav moms – og ny pakke til kommunene

Regjeringen viderefører lav moms for reiselivsnæringen på seks prosent.

– Kontantstøtten til dekning av deler av driftsutgiftene, som er dagens ordning, har vært 1,2 milliarder kroner fra mars. At vi nå får en ordning på en milliard kroner som skal kompensere for den gamle ordningen, er veldig bra. Dette er gode nyheter for vår bransje, sier Devold.

I tillegg foreslår regjeringen å utvide tilskuddsordningen for omstilling i reiselivsnæringen med 250 millioner kroner. For å kvalifisere til støtte må bedriftene vise til mer enn 30 prosent omsetningsfall de to siste månedene sammenlignet med året før.

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland var også på plass på Operataket for å fortelle om regjeringens nye tiltak for kommunene.

Regjeringen vil nemlig ha en egen tilskuddsordning på 200 millioner kroner der kommunene som har måttet sette i verk ekstra lokale smitteverntiltak på grunn av større smitteutbrudd, kan kompensere bedrifter som har blitt spesielt rammet.

– For eksempel Bergen, som fordi man i en uoversiktlig situasjon har valgt å stenge ned og ser at bedrifter blir veldig hardt ramma, sier Helleland.

Les også

Regjeringen legger fram ny coronapakke mandag – nå får reiselivet og eventbransjen hjelp

Anslår at to tredeler av omsetningen går tapt i år

Etter mandagens budskap fra regjeringen er Virke tvilende til at det holder.

− Det er gledelig at regjeringen kommer med friske midler, men vi frykter det ikke er nok, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Ifølge Virkes analyser vil reiselivet alene ha et omsetningsfall for hele året 2020 tilsvarende 80-90 milliarder kroner.

– Derfor vil ikke en milliard ta oss i mål. I dialogen med regjeringen vil vi legge vekt på at ordningen må være brei slik at den plukker opp hele verdikjedene i bransjene som lever av å samle folk, understreker Virke-sjefen i en uttalelse mandag formiddag.

Før mandagen kom forventet Virke at pakken inneholder tiltak som sikrer hjelp og forutsigbarhet til bransjer som er hardt rammet, som reiseliv, messer, eventer, kultur og servering.

Denne bransjen venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020. Det er svært alvorlig, slo administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke fast.

– Etter en antydning til bedring i sommer er ordrebøkene så godt som tomme for høsten. Våre medlemmer i reiselivet anslår nå i september at omsetningen deres for hele året 2020 kommer til å være under 33 prosent av hva den var i 2019, sier han.

I oversikten under kan du se hvordan pengebruken innen reiseliv har stupt som en stein under corona. Til tross for et lite byks i sommer da nordmenn dro på Norgesferie, er pilene nå på vei ned igjen.

Les også

Devold: - Dette må hotellene og restaurantene få for å overleve

Publisert:
Gå til e24.no