Kraftig fall i norsk industri

Oljesektoren fortsetter å kjøle ned temperaturen i norsk industri.

KRAFTIG FALL: Tall for norsk industriproduksjon i mai falt kraftig.
Publisert:

Norsk industriproduksjon falt hele 2,1 prosent fra april til mai, viser ferske tall fra SSB.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,2 prosent.

– Dette er svake tall, men i tråd med den svakheten vi har sett og fortsatt venter innen oljerelatert industri, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

I tillegg revideres april-tallene ytterligere ned fra et fall på 2,9 prosent til et fall på 3,2 prosent.

Tallene for norsk industriproduksjon er kjent for å svinge litt.

Oljedrevet fall

Bygging av skip og oljeplattformer er den store stygge ulven med en månedsnedgang på 4,5 prosent og 16,4 prosent siden mai i fjor.

«Aktivitetsnivået innenfor bygging av skip og oljeplattformer var rekordhøyt i august 2014, men er nå på sitt laveste siden første kvartal 2013. Nedgangen i disse næringene kan knyttes til lavere investeringsaktivitet i olje- og gassektoren», skriver SSB.

–Det at investeringen er på vei ned er det som bidrar til å svekke utsiktene til norsk økonomi. Leveransene fra industrien til oljeselskapene er ned hvor mye av investeringsaktiviteten forsvinner, sier seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB NOR Markets.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

– Flere svake tall

Bernhardsen viser til at den sterke oljerelaterte veksten i industriproduksjonen flatet ut i midten av fjoråret, før den de siste månedene har begynt å falle.

– Industriproduksjonen har nådd toppen for denne gang, slår han fast.

– Vi må belage oss på flere svake tall fra industrien fremover, i takt med at oljeinvesteringene faller videre, sier Bernhardsen.

Publisert: