Sjeføkonom: - Viktig at Fed ikke følte seg presset til å heve

Norske sjeføkonomer synes det er fornuftig å holde den amerikanske renten uendret, og tror ikke beslutningen vil få stor betydning for Norge.

UENDRET: Janet Yellen og de andre i Federal Reserve valgte å ikke gjøre noe med renten, selv om mange hadde spekulert i den første rentehevingen på lenge.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Den amerikanske banken, Federal Reserve, presenterte torsdag kl. 20 norsk tid beslutningen om å holde styringsrenten uendret. Det har vært mange spekulasjoner den siste tiden om det endelig ville komme en renteheving torsdag, etter at renten har blitt holdt uendret gjennom syv år og 53 rentemøter.

– Det viktige er at Fed ikke følte seg presset til å heve renten. Det hadde ikke vært noen katastrofe om de hadde hevet den nå. Men det fornuftigste var å vente, og det var det de gjorde, sier sjeføkonom i Swedbank First Securities, Harald Magnus Andreassen til E24.

Han påpeker at det ikke er noe i sentralbankens uttalelse som tilsier at de ikke planlegger å øke renten på et eller annet tidspunkt i en ikke så fjern fremtid.

– Samtidig sier de at renten skal holde seg lavere enn normalt lenge. Rentebanen de har presentert nå er mindre bratt enn den de presenterte i juni, sier Andreassen.

Les også

USAs sentralbank rører ikke renten

– Lav lønnsvekst et nøkkelpunkt

Årsaken ligger i at sentralbanken tar gradvis innover seg at veksten blir lavere enn tidligere forventet, og de har nedjustert inflasjonsanslaget. Andreassen peker videre på at sentralbanken har nedjustert anslagene for ledighet.

– Men lønnsveksten har ikke kommet opp, og dette tror jeg er et nøkkelpunkt. Dersom det ikke er lønnsvekst, blir det heller ikke prisvekst. Disse faktorene har trolig spilt en viktigere rolle for beslutningen enn frykten for hva som skjer i den globale økonomien, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tviler på at torsdagens rentemøte får store utslag for markedene, selv om det kan bli umiddelbare mindre bevegelser i kjølvannet av beslutningen.

– Og det har ingenting å si for norsk økonomi. Det viktigste for økonomien er at Fed fører en fornuftig pengepolitikk, mener Andreassen.

Les også

Advarer Yellen mot renteheving: – Aksjemarkedene er ikke forberedt

– Kan spille inn for norsk rentebeslutning

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen er ikke overrasket over Feds beslutning:

– Jeg hadde vanskelig for å se at de skulle kunne sette opp renten når det ikke er tegn til at inflasjonen skulle ta seg opp. Beslutningen var nok overraskende for mange i markedet, men det var en god beslutning.

Hun viser også til at sentralbanken i sin rapport nedjusterer sitt syn på veksten i økonomien globalt, og at dette kan spille inn for Norges Banks rentemøte som er like om hjørnet.

– Den internasjonale veksten kan bli svakere enn Norges Bank har lagt til grunn. Vi ser blant annet det som skjer i fremvoksende økonomier, som i Kina, og dette er noe som vil bli tatt med i vurderingen, sier Due-Andresen.

Les også

Det viktigste rentemøtet på lang tid: Hva gjør Yellen?

– Påvirkes dollaren, påvirkes oljeprisen

Når det gjelder om torsdagens rentebeslutning i USA vil påvirke oljeprisen, og dermed indirekte også norsk økonomi, er sjeføkonomen usikker.

– Dersom dette skulle få store utslag for dollarprisen, kan det selvsagt også påvirke oljeprisen. Det at Fed ser for seg svakere vekst og svakere inflasjon nå enn i juni kan også bety svakere oljeetterspørsel, men det er vanskelig å si noe om nå, sier Due-Andresen.

Les også

30 år siden disse fem halverte dollarkursen

Les også

Yellen lar renten ligge

Les også

– Aksjemarkedene er ikke forberedt

Les også

Hennes tale kan bli avgjørende for hvordan markedene reagerer

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Derfor satte ikke USA opp renten

  2. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  3. – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

  4. Det viktigste rentemøtet på lang tid:
    Hva gjør Yellen?

  5. Riksbanken kan varsle første renteheving på syv år