800.000 uten lønn etter nedstengning i USA: – Ingen åpenbare løsninger

800.000 arbeidstagere står uten lønn etter nedstengningen av statsapparatet i USA. Mens amerikanerne deler sin harme på sosiale medier, virker politikerne å være langt unna en løsning.

  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

800.000 føderalt ansatte er ifølge New York Times påvirket av budsjettkonflikten i USA, som gjør at deler av statsapparatet har vært stengt siden 22. desember.

Nedstengningen innebærer at en rekke offentlige etater er stengt, og at flere hundre tusen offentlige ansatte ikke får lønn.

– Klart dette er dramatisk for de dette gjelder. Politisk er det steile fronter og ingen åpenbare løsninger, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen.

Nedstengningen er et resultat av at presidenten ikke har godkjent statsbudsjettet som ble vedtatt i Kongressen før jul. Donald Trump krever nemlig fem milliarder dollar for å starte byggingen av grensemuren mot Mexico.

Demokratenes påtroppende Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier de ikke vil gi flertall for dette i Kongressen.

– Muren er det springende punktet for Trump. Demokratene er ikke prinsipielt mot strengere grensekontroll, men de kan her stoppe en stor seier for Trump, sier Knutsen.

Twitter-strom

Kjernefunksjonene til det amerikanske statsapparatet er fremdeles oppe og går, som vil si at militæret, rettsvesenet og utbetalinger til pensjon og andre sosiale stønader fremdeles får finansiering.

Såkalt kritisk personell må derfor fremdeles gå på jobb, men de får ikke utbetalt lønnen de har krav på.

Frustrasjonen til de berørte har fått utløp på Twitter gjennom emneknaggen «Shutdownstories». Flere skriver om store problemer med å betale huslån og regninger når lønnsutbetalingene uteblir, og mange må derfor ta ekstra jobber, for å få endene til å møtes.

Om den tilbakeholdte lønnen utbetales når et nytt budsjett vedtas, er heller ikke klart, selv om tilbakebetaling har vært normalen ved tidligere nedstengninger.

Koster milliarder

Knutsen sier det er vanskelig å si hvordan budsjettkonflikten vil påvirke velgerne.

– Jeg vil tro at kjernevelgerne står fast ved ham. Flere republikanere er nok redde for å bli sittende med denne saken i fanget, selv om det trolig ikke er altfor mange statsansatte som er Trump-tilhengere.

Nedstengningen av statsapparatet i 2013 ble beregnet til daglig å koste den amerikanske økonomien 1,5 milliarder dollar (13,1 milliarder kroner), ifølge Washington Post.

– Begge partiene føler seg nok presset: Ingen av dem vil ha ansvaret for denne saken som Trump har presset frem, sier Knutsen.

Mener partiet kan trosse Trump

Presidentens veto kan overkjøres med to tredjedeler av stemmene i Kongressen, men med republikansk flertall i Senatet og med flertall for Demokratene i Representantenes hus - blir det trolig vanskelig å samle et så stort flertall for et budsjett.

Situasjonen er med andre ord låst.

– Jeg kan tenke at flere republikanerne velger å gå mot Trump for å få gjennom et budsjett, selv om det vil sitte langt inne. Skillet mellom republikanerne i Kongressen og presidenten som deres partileder, er kanskje det mest spennende i denne saken, sier Knutsen.

Dette er 20. nedstengningen av statsapparatet i USA, der tre av disse kom i 2018. Knutsen mener Trump gjorde en taktisk blunder, da han ikke fikk gjennom et budsjett før Demokratene tok over flertallet i Representantenes hus 3. januar.

untitled link

– Han kunne fått gjennom et budsjett med 51 av stemmene i Senatet, men han satte et krav om å få minst 60 stemmer i Senatet. Dette gjorde han trolig for å unngå en filibuster, som vil si at Senatet drar debatten før avstemmingen ut i tid. Med 60 av de 100 stemmene i Senatet kan de stoppe debatten og gå til avstemming, forklarer Knutsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nye budsjettvedtak i Representantenes hus

  2. La frem forslag om riksrett mot Donald Trump

  3. Ingen budsjettenighet i USA: Nå blir det «shutdown»

  4. «Shutdown» i USA varer til etter jul

  5. Budsjettsjef: – Godt mulig at amerikansk «shutdown» varer til over nyttår