Nye beregninger: Svenskehandel koster Norge 12.000 jobber

I tillegg går vi glipp av 7,8 milliarder kroner i verdiskapning, ifølge tallknuserne. – Nå er virkelig grensen nådd, tordner Virke-topp.

– KOSTER 12.000 ARBEIDSPLASSER: Nordmenns grensehandel har store konsekvenser, ifølge en fersk analyse fra Menon Economics.
Publisert:

Betalingsterminalene hos «söta bror» går stadig varmere som følge av nordmenns hamstring av varer over grensen.

Nå har tallknusere i Menon Economics regnet på konsekvensene for Kongeriket Noreg:

Ifølge deres ferske analyse, som er laget på oppdrag fra Virke, går Norge glipp av 12.000 arbeidsplasser – og 7,8 milliarder kroner i tapt verdiskapning – gitt dagens omfang av svenskehandelen.

– Det er et speilbilde av inntektene som Sverige får i stedet for oss, sier partner Erland Skogli i Menon Economics til E24.

Kraftig økning

Utregningene baserer seg på nye SSB-tall som viser at grensehandelen øker kraftig.

Det siste året, målt fra fjerde kvartal 2016 og ut tredje kvartal i år, handlet nordmenn for 15,8 milliarder kroner over svenskegrensen, ifølge SSB-tallene.

Omsetningen var hele 23,4 prosent høyere enn i den foregående tolvmånedersperioden.

Les også

Rapport bekrefter vekst i jobbmarkedet

– Hvis den samme omsetningen fra grensehandel heller hadde funnet sted i Norge, med norske ansatte og vareleveranser fra norske leverandører, så blir dette totalregnestykket, sier Skogli om deres anslag for tapte arbeidsplasser og inntekter i Norge.

– Grensen er nådd

Utregningene får Virke til å steile:

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Virke Handel-direktør Harald Andersen i en uttalelse.

Og økningen av sukkeravgiften blir ekstra bensin på bålet, mener flere norske leverandører.

Les også

Nå skifter Vipps farge

Som E24 tidligere har skrevet, vakte det kraftige reaksjoner da de borgerlige partiene besluttet at avgiften jekkes opp hele 80 prosent til neste år.

Refser regjeringen

– Det blir mer handel over nett, og mer svenskehandel. Det er jo en kjensgjerning at brus og godteri er lokkevarer, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Ifølge Virke har avgiftsøkningen ført til «jubel hos svenske kjøpmenn».

– Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, mener Andersen.

Les også

Svenske eneboliger ble én prosent dyrere

Les også

Aksel Lund Svindal selger aksjer for 36,5 millioner kroner til faren

Les også

Vipps inngår avtale med ny bank

Publisert: