Norske nøkkeltall

Manglende priskrig førte til høyere prisvekst i april

Inflasjonen endte på 0,8 prosent i måneden som ble sterkt påvirket av coronakrisen.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mot året før var oppgangen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer på hele 4,4 prosent, noe som bidrar mest til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI).

Det ble vist få tegn til priskrig i dagligvarehandelen i forbindelse med påsken på grunn av coronakrisen. I midten av måneden begynte lavpriskjedene det de omtaler som en priskrig, noe som altså ikke har bidratt nevneverdig til å redusere prisveksten.

Fra mars til april alene var prisveksten på matvarer på 1,0 prosent. Dette ble særlig drevet av økte priser på frukt og grønnsaker hvor endringen var henholdsvis 4,7 og 5,9 prosent. SSB understreker at noe av prisoppgangen kan tilskrives den svake kronen, som har bidratt til at prisene på importerte jordbruksvarer steg med 4,3 prosent fra mars til april.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer avgiftsendringer og strøm, endte på 2,8 prosent forrige måned.

Les på E24+

Her vil dei bygga hydrogenfabrikk til ein milliard kroner

Bratt prisfall for strøm og drivstoff

På motsatt side av prisvekstskalaen trekker strømprisene ned inflasjonen. Strømprisene har den siste tiden vært på et rekordlavt nivå, noe som bidro til at prisnedgangen fra april 2019 til april i år var på 34,9 prosent.

Også nedgangen i oljeprisen slår ut i form av billigere drivstoff. Kategorien drivstoff og smøremidler opplevde et prisfall på 9,4 prosent, noe som er den laveste målte tolvmånedersendringen for denne kategorien siden juli 2009, ifølge SSB.

Les på E24+

Én av fire «corona-ledige» tilbake i jobb

Statistisk coronagrep

På grunn av coronakrisen har SSB sett seg nødt til å foreta en flere endringer i beregningen av KPI for april. Det opplyste SSB i en pressemelding før helgen.

Prisutviklingen fra mars til april for tjenester hvor konsumet var null eller tilnærmet null i måneden, har blitt fremskrevet med endringen i total KPI mellom de to månedene.

Dette dreier seg blant annet om frisør- og hudpleiesalonger, puber og barer, tannleger, teatre, kinoer museer, treningssentre og idrettsarrangementer. Dette er fordi de fleste av disse næringene har vært stengt hele måneden og at husholdningenes forbruk derfor må ha vært svært lav.

Tjenester der det stort sett ikke har blitt omsatt varer i april utgjør i overkant av 10 prosent av total KPI, opplyser SSB.

Unntaket fra hovedregelen er gjort for flyreiser, pakketurer og hotellovernattinger, hvor prisutviklingen er fremskrevet med sesongfaktorer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske nøkkeltall
  2. Konsumprisindeksen
  3. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. Økning i flybillettprisene trakk opp inflasjonen

  2. Strømprisene trakk inflasjonen opp

  3. Prisene stiger mer enn ventet

  4. Høyere strømpriser løfter total inflasjon

  5. Prisene opp 2 prosent fra april i fjor