Tar hver tredje aksje

President Hugo Chavez tar over en tredel av Statoils aksjer i oljeselskapet Sincor.

Publisert:

Statoil får redusert sin eierandel i oljeselskapet Sincor i Venezuela fra dagens 15 prosent til 10 prosent, melder Statoil i en pressemelding tirsdag kveld.

Aksjene blir overtatt av statsoljeselskapet PDVSA som sikrer seg en eierandel i Sincor på 60 prosent.

Selskapet overtar også aksjer fra det franske oljeselskapet Total.

Fra 15 til 10 prosent

PDVSA eide i utgangspunktet 38 prosent av aksjene i Sincor. Total eide 47 prosent og Statoil eide 15 prosent. Total og Statoil får nå redusert sine andeler til henholdsvis 30 og 10 prosent av aksjene i selskapet.

Statoil bekrefter avtalen med PDVSA i en pressemelding tirsdag kveld.

- Forhandlingene har vært så tøffe som forventet, men er gjennomført på profesjonell og rettferdig måte med tilfredsstillende resultater for begge parter, sier direktør Thore E. Kristiansen for Statoil Venezuela i en pressemelding.

Fornøyd med komensasjon

Det fremgår ikke av pressemeldingen hvilken kompensasjon Statoil får for sine aksjer, men selskapet er ifølge meldingen fornøyd med resultatet av forhandlingene.

- Kompensasjonen er basert på forhandlinger om prosjektets framtidige verdi og Statoil er tilfreds med resultatet av disse forhandlingene, heter det i meldingen.

Informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil opplyser til E24 at kompensasjonen vil bli gitt i kontanter eller oljelaster.

Oljeselskapet Sincor ble dannet som en strategisk allianse for å utvinne tung råolje fra Orinoco-beltet sør i Venezuela. Over 4 milliarder dollar er investert i selskapet.

Representanter for det franske oljeselskapet Total sier til nyhetsbyrået Reuters at selskapet er fornøyd med avtalen med PDVSA.

Avtalen mellom PDVSA, Total og Statoil skal endelig godkjennes i nasjonalforsamlingen til Venezuela.

Følg utviklingen i Statoil-aksjen i USA på Børs24.

President Hugo Chavez er i ferd med å nasjonalisere Venezuelas oljeforekomster, og som en del av prosjektet skal statsoljeselskapet PDVSA ta kontrollen over alle oljeinstallasjonene ved Orinoco-elven.

Chavez har hele tiden sagt at oljeselskapene som må gi fra seg eierandeler i det lovende Orinoco-feltet, skal bli kompensert. Men i april uttalte oljeminister Rafael Ramirez at det ikke var sikkert at alle de utenlandske selskapene ville få kompensasjon. Dagens avtale mellom PDVSA og Statoil viser at Chavez holder ord, men hvor mye penger han legger på bordet er så langt ikke kjent.

Trekker seg ut

Statoil og Total er to av fire oljeselskaper som har inngått avtale med PDVSA. De andre selskapene som har kommet frem til enighet er britiske BP og amerikanske Chevron.

ConocoPhillips og ExxonMobil nekter å inngå en avtale, og vil nå trekke seg ut fra Venezuela.

Publisert:

Her kan du lese mer om