Ka-ching! Satte ny rekord, igjen. Nå er Oljefondet verdt 1,5 mill. per nordmann
Oljefondet har økt med hele 300 milliarder kroner i verdi siden nyttår, og har passert 7.800 milliarder kroner.
Oljefondet har aldri vært større enn i disse dager.
Fondets verdi målt i kroner har denne uken vært oppe i over 7.850 milliarder, en oppgang på over 300 milliarder fra 7.510 milliarder ved utgangen av 2016.
Dagens verdi tilsvarer en verdi på så vidt under 1,5 millioner kroner per nordmann, basert på Statistisk sentralbyrås befolkningstall på 5,26 millioner.
Bare i løpet av mars måned har fondet lagt på seg 200 milliarder kroner. I begynnelsen av måneden skrev E24 at fondet for første gang hadde passert 7.600 milliarder kroner.
Les mer: Oljefondet stiger mot nye høyder – passerer 7.600 milliarder
Størrelsen på fondet målt i kroner er særlig viktig fordi det er på denne verdien regjeringen baserer sin pengebruk. I år forventer regjeringen å bruke drøyt tre prosent av fondets verdi, eller 226 milliarder kroner.
Men fondet har selv understreket at verdien i norske kroner «lyver» litt om den reelle størrelsen på lang sikt, fordi kronen har svekket seg mye mot andre valutaer i løpet av de siste par årene.
Nesten 14 prosent av fondets verdi ved utgangen av fjoråret, eller 1.025 milliarder kroner, skyldtes en svekket norsk valuta, ifølge fondet selv.
Les mer: Slik vil en sterkere krone påvirke Oljefondet
Men dette vil raskt kunne reverseres dersom den norske kronen igjen styrker seg mot valutaer som dollar og euro.
Kan påvirke oljepengebruken
Hvis regjeringen vil holde pengebruken på tre prosent, som den selv har foreslått som et nytt tak på den statlige bruken av pengene i Oljefondet, så kan en eventuell reduksjon i fondets størrelse få effekt på pengebruken i de kommende årene.
Fondet har blitt mye større enn noen hadde sett for seg da det fikk sine første overføringer fra regjeringen i 1996, men dette øker også sjansen for store bevegelser i fondets verdi.
Spesielt har fondet lagt på seg de siste fem årene. Årsaken er en kombinasjon av solid avkastning og gunstig kronekurs som har gitt store utslag i fondets verdi målt i kroner.
I fjor snudde dette, da fondet bare steg med 35 milliarder kroner i verdi. Årsaken var at kronen styrket seg gjennom året, og «spiste opp» mye av fondets avkastning på 447 milliarder kroner.
I tillegg tok regjeringen ut penger fra fondet for første gang, etter å ha satt inn penger hvert år siden 1996, i snitt 171 milliarder kroner i året.
Slik vil en sterkere krone påvirke Oljefondet
Kraftig stigning
Her følger en liste over de årene med høyest vekst i fondets kroneverdi:
- 2014: økning på 1.393 mrd. kroner
- 2013: økning på 1.222 mrd. kroner
- 2015: økning på 1.044 mrd. kroner
- 2012: økning på 504 mrd. kroner
- 2010: økning på 437 mrd. kroner
Les mer: Tidenes nest dårligste verdivekst for Oljefondet
Skulle fondet være riktig uheldig, så kan det også få oppleve år med svak eller negativ avkastning, som gjør at det faller i verdi igjen.
Les mer: Siv Jensens oljepengebruk er pyntet av valutagevinster
Kronen kan også styrke seg mot andre valutaer, noe som vil føre til at fondets verdi faller, målt i norske kroner.
Og hvis oljeprisen holder seg dempet, slik at regjeringens inntekter fra oljeskatter og eierskap i olje- og gassfelt ikke tar seg opp, kan regjeringen også i fremtiden bli nødt til å ta ut penger fra fondet, heller enn å sette inn penger i fondet.
Les flere saker om Oljefondet fra E24:
- Mork vil ikke ha økt gambling med oljefondet
- Oljefondet eier «for lite» i Google og Apple
- Oljefondet skal kjøpe mer eiendom
- Oljefondet stiger mot nye høyder
- Trump bidro til Oljefond-løft
- Her er Slyngstads vinneraksjer: Oljefondets største aksjeposter
- Så mye tjente Oljefondet
- Oljefondet kan få kjøpe infrastruktur: – Sjansene bør være store