Rapport: Kompetansemangel rammer norsk vekst

Den kraftige oppbremsingen innen bygg og anlegg overrasker analytikerne i Danske Bank, som nå venter lavere økonomisk vekst i Norge enn tidligere.

BRÅBREMS: I Norges Banks siste Regionalt nettverk-undersøkelse varslet bygg og anleggsbedriftene en kraftig brems. Store og komplekse prosjekter, mangel på kompetanse og utsettelse av større samferdselsprosjekter fikk skylden.

Fredrik Solstad, VG
  • André Haugen
Publisert:

I den ferske rapporten Nordic Outlook tar Danske Banks analytikere for seg utsiktene til de skandinaviske økonomiene.

Der påpeker de at Norges Banks siste Regionalt nettverk-undersøkelse signaliserer en oppbremsing i den årlige BNP-veksten til under 2 prosent i første halvår.

– Dette er betydelig lavere enn det som ble indikert i den tidligere undersøkelsen, men fortsatt rundt veksttrenden på 1,75–2,0 prosent, skriver analytikerne.

Bråbrems i bygg og anlegg

I forrige Nordic Outlook-utgave, som kom 1. oktober, ventet Danske Bank en vekst på 2,2 prosent i 2020, men dette er nå justert ned til 2 prosent.

Samtidig er anslaget for 2019 justert ned til 2,5 fra tidligere 2,6 prosent.

Undersøkelsen fra Norges Bank indikerte en bred nedgang, der alle sektorer utenom den eksportorienterte oljesektoren senket vekstutsiktene fra august.

En bråbrems i bygg og anlegg kom imidlertid «fullstendig overraskende» på Danske Bank.

Les også

Les også: Norske bedrifter melder om svekket produksjonsvekst: – Vi ventet ikke en såpass oppbremsing som vi ser her

– Faktisk var nær halvparten av nedgangen i forventet vekst fra 2,7 i august til 1,9 i november på grunn av svakere utsikter for bygg og anleggssektoren, skriver banken.

Norges Bank-undersøkelsen påpekte at store samferdselsprosjekter har vært med på å løfte veksten de siste årene. Samtidig som flere av disse ferdigstilles, har en del nye prosjekter blitt utsatt.

Mangler kompetanse

«Mange av prosjektene har blitt store og komplekse og det er knapphet på kompetanse til å lede dem», skrev Norges Bank i rapporten i desember.

– Disse detaljene gir mistanke om at det er kapasitetsbegrensninger, heller enn mangel på etterspørsel, som har forårsaket den plutselige stansen i bygg og anleggssektoren, skriver Danske Bank.

Ifølge analytikerne er den største usikkerheten nå knyttet til om de utsatte prosjektene starter opp senere i 2020, eller om de utsettes ytterligere. Danske Bank har ikke regnet med noen effekt fra disse prosjektene i anslagene som presenteres i rapporten.

I 2021 venter banken at veksten vil ta seg gradvis opp til 2,1 prosent, til tross for en nedgang i oljeinvesteringer og basert på en forventning om sterkere vekst innen bygg og anlegg.

Les mer:

Les også

For første gang siden finanskrisen opplever varehandelen nedgang

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
  2. BNP
  3. Bygg og anlegg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nordea spår høyere vekst i oljeinvesteringene i 2019 og 2020

  2. Norges Bank om oljeinvesteringene fra 2021: – En naturlig avdemping

  3. – Vi ventet ikke en såpass oppbremsing som vi ser her

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken

  6. SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020