Næringslivstopper tror ikke på krone-comeback

Norsk eksportindustri har tjent godt på en svak krone, men det har vært dyrt å feriere utenlands. Med unntak av Jens Ulltveit-Moe var det få av næringslivstoppene på NHOs årskonferanse som tror den situasjonen vil endre seg med det første.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten på NHOs årskonferanse onsdag
Publisert: Publisert:

Mange husker sikkert de gode tidene vi nordmenn hadde utover 2000-tallet, da lønningene våre steg og steg, og kronekursen var råsterk.

For norske eksportbedrifter var det tøffe tider, men alle som importerte eller var på reise utenlands opplevde en voldsom kjøpekraft.

Med unntak av en kronedipp i årsskiftet 2008/2009 under finanskrisen var det ikke før i 2013 at festen begynte å gå mot slutten. I årene som fulgte kom oljebremsen og kronekursen svekket seg markant.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Selv om oljeprisen har steget igjen og norsk økonomi går bra, har ikke kronekursen fulgt etter. En euro koster fort 10 kroner hvis du trekker kortet i Europa og en dollar ligger nesten på 9-tallet.

I romjulen var investor Øystein Stray Spetalen ute og sa at han tror «kronen kommer til å kollapse total», i et intervju med Finansavisen. Han slang ut tallet 15, som en prognose på hvor mange kroner vi kan komme til å måtte betale for en euro.

På NHOs årskonferanse, som ble avholdt onsdag, var det mange av gjestene som jobber i bedrifter som påvirkes mye av kronekursen.

Investor Jens Ulltveit-Moe tror på en kronestyrking etter at konflikten mellom Iran og USA har blusset opp.

Men han er ganske alene om å tro på noe krone-comeback.

En av dem som følger kroneutviklingen konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB:

– Kronen har hatt en svakere utvikling enn det de aller fleste har forventet og trodd. Samtidig så er det viktigste for norsk økonomi at aktiviteten er høy og at veksten har fortsatt å levere over det som har vært forventet, sier Braathen til E24.

Les også

Her ankommer næringslivstoppene

– Det har vært grunnlaget for at Norges Bank har satt opp renten fire ganger de siste 14 månedene, så en overraskende svak krone har kanskje vært det eneste overraskende så langt, fortsetter hun.

– Hvordan ser du på økonomien vår i 2020, vil den bli preget av den vekstbremsen som flere påpeker skjer i Europa?

– Vi forventer litt lavere vekst i 2020 enn i 2019, men likevel en vekst på normalen eller over trend. Så relativt sett går det fortsatt veldig bra her i Norge, sier DNB-sjefen.

En annen toppsjef, Equinor-sjef Eldar Sætre, er lite bekymret for kronekursen for egen del.

– Vi er et dollarselskap, så den betyr ganske lite, egentlig, sier Sætre, som er mest opptatt av en stabil oljepris, til E24.

Selskapet byttet for noen år siden til å rapportere i dollar, og inntektene er derfor de samme uansett hva kronekursen er.

Selskapet har samtidig mange utgifter og den norske skatteregningen i kroner.

DNB-sjef Kjerstin Braathen

– Bekymret for at vi ikke ser en umiddelbar forbedring

En annen bedrift som har en finger på pulsen i økonomien er flyselskapet SAS. Finansdirektør Torbjørn Wist traff blant annet gamle kollegaer fra Telenor i pausen på NHOs årskonferansen.

– Regner dere med en kronestyrkelse i år?

– Ser man på forward-kurvene så ser man en viss styrking, men det er ferskvare. Det vi ser er at hver gang noe skjer som skremmer markedet, spesielt i Det hvite hus, så beveger storkapitalen seg ut av perifere valutaer som den norske og svenske kronen, og inn i dollar. Da svekkes kursene, både mot dollar og euro, sier Wist og fortsetter:

– Vi kommer fra en periode som har vært veldig bra for svensk eksport, men ikke så bra for oss som har store utgifter i dollar. Vi er bekymret for at vi ikke ser en umiddelbar forbedring der.

Les også

Hydro forbereder seg på eskalering i Midtøsten

Wist peker på at den kraftige veksten flybransjen har opplevd i Europa de siste årene ser ut til å dempe seg. Selskapet varslet i desember at de så en oppbremsing og en betydelig lavere vekst neste år.

– Vi ser at det er mykere økonomiske indikatorer fremover. Flytrafikk er veldig korrelert med økonomisk utvikling, så dette påvirker oss. Vi er spesielt bekymret for den svenske kronen, sier Wist til E24 i pausen.

– Heldigvis leverte den svenske sentralbanken på sin renteprognose, men vi er bekymret for norske og svenske kroner fordi det gjør det mye dyrere for nordmenn og svensker å feriere utenlands, sier Wist videre.

Finansdirektør Torbjørn Wist i SAS

– Ganske sikker

Et annet selskap som er svært påvirket av kronekursen er Hurtigruten som hvert år tar imot tusenvis av turister fra hele verden.

Toppsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, har ingen tro på Ulltveit-Moes spådommer om at uroen i Midtøsten kan gi en styrkelse av kronen:

– Man kan aldri være sikker på noe, men jeg er ganske sikker på at kronen vil holde seg svak ut 2020, sier Skjeldam.

Les også

Hurtigruten-sjefen om børsnotering: – Har ingen planer

Han sier Hurtigruten følger kronekursen nøye, og at de har sikret seg mot svak krone med å selge produktene sine internasjonalt i lokal valuta.

– Vi har lagt opp strategien for en sterkere krone, men jeg tror ikke vil trenger den på 2-3-4 år, sier Skjeldam og legger til:

– Om den er 9,80 eller 10,15 er usikkert, men jeg tror ikke vi vil se nivåer ned på midten av 8-tallet på lang, lang tid.

– Investor Øystein Spetalen snakket om kronekollaps i Finansavisen i julen med en krone på opp mot 15 kroner mot euroen, hva tenker du om det?

Skjeldam ler godt.

– Det er vel et ytterliggående utsagn.

Publisert: