Nesten én million nordmenn tar julehandelen på kreditt: – Mange betaler for julen helt til sommeren

Mens Danske Bank og Forbrukertilsynet advarer folk mot å handle for mye på kreditt i julestria, mener Bank Norwegian det ikke er noe grunn til å ha dårlig samvittighet for å bruke kredittkortet.

Mange tar julehandelen på kreditt og ender opp med dyr gjeld på nyåret.
Publisert: Publisert:

Rundt 850.000 nordmenn tar julehandelen på kredittkort. Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for Danske Bank.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener dette er bekymringsfullt.

– Så lenge de betaler tilbake kreditten før rentene begynner å løpe, så er det greit, men mange klarer ikke det. Da blir julen veldig dyr, sier hun til E24.

Undersøkelsen viser at nesten 40 prosent ikke betaler inn hele kreditten ved forfall.

Les også

Selgerne bekymret over store kjeders inntog i juletremarkedet

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Tvetenstrand trekker også fram at mange bekymrer seg veldig for økonomien i januar, noe som tyder på at de bruker mer penger enn de har i desember.

– Mange betaler på julen helt til sommeren. Det er viktig å kose seg i julen, men det er en kort periode, så det er lurt å planlegge innkjøpene så man slipper bekymringene senere, sier hun.

Tall fra Gjeldsregisteret viser at den totale forbruksgjelden ligger på 154 milliarder kroner, inkludert kredittkortgjeld.

Selv om den voldsomme veksten i forbrukslån ser ut til å ha dempet seg de siste kvartalene, øker misligholdet markant. Det betyr at stadig flere ikke klarer å betale tilbake det de har lånt.

Det var 470.000 saker til inkasso fra forbrukslånsbankene ved utgangen av 2018, med en total sum på over 21 milliarder kroner, viser tall fra Finanstilsynet.

– Ikke ha dårlig samvittighet

– Det er viktig å ha en ansvarlig kredittkortbruk, men folk skal ikke ha dårlig samvittighet for å handle med kredittkortet i julen, sier kommunikasjonssjef i Bank Norwegian Kai-Morten Terning, til E24.

Han understreker at selv om stadig flere handler på kredittkort, så er de aller fleste flinke til å betale tilbake måneden etter. Da unngår de også høye renter.

Kai-Morten Terning, kommunikasjonssjef i Bank Norwegian

– Tidligere har desember vært er en måned med høy kredittkortbruk, men også høy grad av tilbakebetaling i forbindelse med at det er halv skatt denne måneden, sier Terning.

Han opplyser at 98–99 prosent av en måneds kredittkortbruk normalt blir tilbakebetalt den påfølgende måneden.

I Bank Norwegian har de sett en nedgang i utlånsveksten i Norge etter strengere forskriftsregulering og innføring av gjeldsregister tidligere i år, men handling på kreditt øker, spesielt i dagene før jul.

Årsaken til det er blandet, tror Terning. Han peker både på mulighet til å oppnå rabatter og bonuser ved betaling med kredittkort, samt økt netthandel der det kan være sikkerhetsårsaker til å velge kredittkort.

– Bruken av kredittkort øker, og da må man være oppmerksom på at man ikke bruker mer enn man har råd til, sier han.

Les på E24+

Løsningen for en verdensøkonomi hektet på gjeld? Enda mer gjeld

Forbrukertilsynet: Vær forsiktig

Forbrukertilsynet ber folk være forsiktig med å ta julehandelen på kreditt.

– Det er lett å ty til et forbrukslån, men det blir fort dyrere enn forventet, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth i en melding.

Forbrukslån og kredittkortgjeld har ofte en rente på rundt 20 prosent og høyere. Til sammenligning ligger sentralbankens styringsrente på 1,5 prosent og boliglånsrentene på i underkant av 3 prosent.

– Hvis du ikke kan innfri hele gjelden og rentene begynner å legges til lånet, blir julegavene fort mye dyrere enn du så for deg, sier Lier Haugseth.

Rådene fra Forbrukertilsynet:

  • Sjekk prisen. Effektiv rente og totalpris har med alle kostnader
  • Sjekk gebyrene. Dersom du tek ut kontanter eller overfører penger fra kredittkort til brukskonto, vil det normalt koste mer enn ved varekjøp. Sjekk prislista for ditt kort
  • Vær obs på gebyr i butikken. Noen nettbutikker krever gebyr ved betaling med bestemte kort
  • Husk at om du bare betaler minstebeløpet, vil renten begynne å løpe på resten av gjelden
Mislighold av forbrukslån har økt markant, ifølge Finanstilsynet
Les også

Høye strømpriser har ikke påvirket vedsalget

Publisert:
Gå til e24.no