ECB lover mer penger til desperate banker

Den europeiske sentralbanken gjentar sitt løfte om at bankene skal få nødvendige midler for å unngå kredittørke. Statlig inngripen i kredittkrisen både i Europa og USA tas som tegn på at dereguleringenes tidsalder er over.

Publisert:

ECBs president Jean-Claude Trichet gjorde det torsdag klart på et møte med parlamentarikere i EU at banken følger situasjonen på pengemarkedet og at den vil stille til rådighet all den kreditten som bankene måte trenge.

Tryglet om penger

Trichet sier at banken har merket seg økt spenning i pengemarkedene i eurosonen etter hvert som banker og finansinstitusjoner prøver å skaffe seg friske penger i en situasjon der de største bankene nødig låner ut og heller har begynt å hamstre penger.

I Tyskland har bankene de siste ukene tryglet staten om å sørge for friske penger, og i Danmark er mindre banker på jakt etter innskudd fra større banker og storbedrifter.

Også i går var sentralbanksjefen ute å kommenterte finanskrisen, men da med en skuffende melding til markedet. Trichet avviste da å skulle gå i en "rentekonkurranse" med USA, som har satt ned renten flere ganger de siste månedene.

Les også: Avviser lavere eurorente

Redd for å tape

Kredittørken er et klart tegn på at boliglånskrisen i USA for alvor har smittet videre til Europa etter at den har utløst skrekkvisjoner om resesjon og nedgangstider i USA.

Selve smøringen i finanssystemet tørker inn når bankene er stadig mer motvillig til å låne hverandre penger siden de ikke vet hvor mye av låneporteføljen til de andre bankene består av råtne lån og derfor kan risikere å gå over ende.

Følg finanskrisen på E24.

Publisert: