Industrien vil ha lønnsstopp

Norsk Industri vil ikke ha noen sentrale tarifftillegg i årets lønnsoppgjør. Det kan nemlig gi flere renteøkninger.

Hauge Jon
  • E24
Publisert:

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, advarer i et intervju med NRK mot lønnsoppgjøret, som han frykter vil ta knekken på deler av konkurranseutsatt industri.

- Hva tåler konkurranseutsatt industri av lønnsøkninger i år?

- Det er ikke stort. Nå ser vi at uroen sprer seg fra de amerikanske finansmarkedene, og det er en overhengende fare for at vi får større og større rentedifferanse mot utlandet, sier Lier-Hansen til NRK.

Norges Bank har varslet at den vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng i april. Det kan legge et ytterligere press på kronekursen. I tillegg er det sannsynlig med en renteøkning i juni.

Les også: Klart for renteøkning i april

Vil ha moderat oppgjør

Det øker faren for at norske kroner skal styrke seg. Det svekker lønnsomheten i eksportindustrien. Lier-Hansen mener derfor at lønnsoppgjøret må bli svært moderat.

- Helst uten sentrale tillegg i det hele tatt, for å unngå en renteutvikling i Norge som verken arbeidsgivere eller folk flest i Norge vil være tjent med, sier han til NRK.

Norges Bank spådd nylig at lønnsveksten blir 6 prosent i år. Det vil ikke Norsk Industri ha noe av.

- Når vi nå ser uroen globalt, og vet at den høykonjunkturen vi har vært inne i er på vei til å flate ut, så tåler vi ingen lønnsvekst på 6-tallet. Det vil være helt uansvarlig, sier Lier-Hansen.

Truer arbeidsplasser

En så høy lønnsvekst vil true arbeidsplassene i norsk industri.

- Innenfor konkurranseutsatt industri, har vi allerede i dag en timelønnskostnad som er langt over enn konkurrentene våre. Vi sliter med en sterk kronekurs. Hvis vi i tillegg får en kraftig lønnsutvikling i Norge som ligger mye høyere enn konkurrenten, vil det gå utover vår evne til å opprettholde arbeidsplasser innenfor konkurranseutsatt industri. Det er helt klart, slår Lier-Hansen fast.

Han får allerede rapporter om industribedrifter som sliter.

- Medlemmene våre har større og større problemer med å selge varer og tjenester, fordi vi har en altfor sterk norsk krone, og det henger sammen med at vi har en altfor høy norsk rente, sier Lier-Hansen til NRK.

Følg utviklingen i valutakursene på Børs24.

Publisert:

Flere artikler

  1. For gode lønnsoppgjørkan bety kroken på døra

  2. Dette kan du forvente deg av lønnsoppgjøret i år

  3. Finansbransjens lønnsfest bekymrer

  4. Norsk Industri vil ha tilnærmet nulloppgjør sentralt

  5. Betalt innhold

    Vil ha tilnærmet nulloppgjør