SAS I SKATTEPARADIS: - Helt uakseptabelt av SAS

Korrupsjonsjeger Eva Joly og statsråd Erik Solheim er kritiske til SAS´ ukjente flyeiere.

UT MOT SAS: Korrupsjonsjeger Eva Joly.

SCANPIX / POPPE
  • Ingrid H. Indseth
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:

Statsråd Erik Solheim og pengejeger Eva Joly er begge kritiske til at SAS ifølge Dagens Næringsliv har leaset 16 fly av hemmelige eiere som er registrert på skatteparadiset Cayman Islands.

- Det er helt uakseptabelt at vi ikke vet hvem som står bak investorene til flyene som SAS venter. Spørsmålet er hvor pengene kommer fra, spørsmålet er om de ukjente eierne har betalt skatt før de ble operatører i et skatteparadis, sier Eva Joly til E24.

Holder seg til loven

SAS mener at de forholder seg til de lover og regler som finnes.

- Hvis Joly og Solheim mener at det er feil, er det loven de må se på, sier Claus Sonberg, kommunikasjonsdirektør i SAS til E24.

Han viser til at SAS allerede i 2007 vedtok å ikke fornye disse leasingkontraktene.

- Bakgrunnen for det er at det med jevne mellomrom stilles kritiske spørsmål som dette. Når SAS ikke har noen fordeler av dette, finnes det ingen grunn for oss til å fornye, sier Sonberg.

Les også: Sender milliarder til skatteparadis

- Mye større glede

Pengejeger Joly er medlem i utvalget som torsdag overleverte Mijø- og utviklingsminister Erik Solheim rapporten om skatteflukt fra u-land. Også statsråden er kritisk til SAS.

- Selv om alle vet at det er SAS som har ansvaret for sikkerheten, tror jeg folk føler uro vet at man ikke vet hvem som til syvende og sist eier flyet de setter seg i. Jeg selv vil med mye større glede sette meg inn i et SAS-fly der jeg vet med sikkerhet hvem som faktisk eier flyet, sier Solheim til E24.

- Vi forholder oss til de lover og regler som sier at det er flyselskapet som har det hele og fulle ansvaret, sier Sonberg til E24.

Les også: Fritt frem for Oljefondet i skatteparadiser

Viste til Scandinavian Star

På dagens pressekonferanse trakk ministeren frem dødsbrannen på Scandinavian Star som eksempel på hvor ille det kan gå når eierne av en båt eller fly er høyst uklare og skjult bak stråselskaper. Joly mener SAS ikke har fått med seg at det er en ny virkelighet - der investeringer via skatteparadiser er umoralsk.

- Det er mange norske selskaper som operer med skjulte eiere, og den tiden bør være forbi. Investorer kan forandre verden. Vi forlanger å vite hva selskaper tjener og hva de betaler av skatt. Det kommende tiårs kriminalitet er i internprising, sier Joly.

Les også: Utvalg opphever Solheims forbud

Griper ikke inn

Selv om Solheim er kritisk, vil han ikke ta initativ for at regjeringen griper direkte inn overfor delvis statseide SAS.

- Det er ingen norsk tradisjon for å detaljstyre selskaper, det har vi også sett med Statoil og Statkraft. Men det er en veldig klar generell oppfordring fra dette utvalget om å unngå skatteparadiser. Det håper jeg blir lyttet til, sier Solheim.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Flere artikler

  1. Norwegian leier av omstridt flyagent

  2. Økokrim kritisk til ukjente fly-eiere

  3. Kapitalfluktutvalget: Knust i høring

  4. Annonsørinnhold

  5. Slår tilbake mot kritikk fra Økokrim-topp

  6. Utvalg opphever Solheims forbud