Japan vurderer å fjerne kontanter

Japanske myndigheter vurderer å kvitte seg med kontanter en gang for alle.

VURDERER NEGATIV RENTE: Japans sentralbanksjef Masaaki Shirakawa.
Publisert:

For å komme seg ut av krisen, er det viktig å holde renten lav. Fordi penger kan oppbevares som fysiske kontanter, kan imidlertid ikke renten settes lavere enn null.

Nå vurderer japanske myndigheter seriøst å kutte ut kontantene. Dermed er det ikke noe gulv for rentenivået, skriver Times Online.

- Dette nærmer seg science fiction, sier en makroøkonom ved Bank of Tokyo Mitshubishi til avisen.

Uprøvd

Dette har aldri vært prøvd tidligere. Ikke desto mindre diskuteres spørsmålet intenst i maktens korridorer i Tokyo.

Renten i Japan har vært nærmest null i snart 20 år. Dette kan ha vært for høyt til å stimulere nye investeringer. Ifølge Times Online ville en rente på minus 4 prosent passet bedre.

Mange parlamentsmedlemmer fra det regjerende Liberaldemokratene mener en avskaffelse av kontanter er mulig, selv om det er politisk ekstremt kontroversielt.

Praktisk mulig

- Forslaget er praktisk gjennomførbart med den brede bruken av elektroniske penger og kredittkort i Japan, sier Richard Jerram, seniorøkonom ved Macquarie.

Han mener at forslaget er vel verdt å vurdere.

Japan har seks ulike betalingssystemer som ikke er basert på kontanter. Ikke desto mindre har landet svært mye kontanter i omløp.

Japanske papirpenger tilsvarer om lag 16 prosent av BNP i landet, mot 2-3 prosent i de fleste andre vestlige land. I norsk økonomi er det kontanter tilsvarende 1,8 prosent av BNP.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: