Nordea Markets om rentebanen: Norges Bank ferdig med renteheving

HEVER RENTEN: Det var stor spenning knyttet til rentebeslutningen torsdag formiddag.

Junge, Heiko / NTB scanpix
Publisert:,

Norges Bank besluttet torsdag å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Dette var den fjerde hevingen på ett år.

Strateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets opplyser at Norges Bank senker sin rentebane litt sammenlignet med den som ble tegnet i juni.

Rentebanen er Norges Bank forventning om styringsrenten tre år frem i tid.

Slik ser den nye rentebanen til Norges Bank ut (i lyseblått).

Nordea Markets/Macrobond

Imidlertid ligger rentebanen mot slutten av neste år på et litt høyere nivå enn dagens styringsrente, nærmere bestemt 0,1 prosentpoeng.

– Dette betyr at Norges Bank sannsynligvis ikke vil heve renten, men det er mer sannsynlig med en renteheving enn et rentekutt, sier han til E24.

I et analysenotat noen minutter senere skriver Bernhardsen at «Norges Bank i utgangspunktet er ferdig med å heve rentene».

VGTV

Det var i forkant stor usikkerhet om sentralbanken ville heve renten torsdag.

I Pengepolitisk rapport fremgår det at sentralbanken senker sin forventning om den fremtidige styringsrenten med 0,1 prosentpoeng i 2021 og 0,2 prosentpoeng i 2022. For 2020 gjøres det ingen endringer.

Neste år og i 2021 er styringsrenten ventet å ligge på 1,6 prosent, før den faller til 1,5 prosent i 2022.

Sjekk renten din – betaler du for mye? På Penger.no kan du sammenligne din rente med andres – og se om banken din gir lignende kunder bedre tilbud. VGTV