Terje Bendiksby

«Alt som trengs»

Regjeringen og Stortinget er villig til å gjøre det som trengs. «Vi skal tilbake til hverdagen igjen», skriver Høyres Aleksander Stokkebø.

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant i finanskomiteen for Høyre
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Norge rammes av en global krise uten sidestykke. Når det stormer for den enkelte, skal fellesskapet stille opp.

Vår viktigste oppgave nå er å redusere smitte og beskytte de mest sårbare blant oss.  Samtidig må vi støtte opp om alle de ansatte som nå står uten jobb, og bedriftene som sliter med å få endene til å møtes. Vi må sikre jobbene og folks trygghet.  

Den siste uken har vi sett en dramatisk økning i antall permitteringer, og situasjonen eskalerer raskt. Desto viktigere er det at vi nå jobber raskt, og at posisjon og opposisjon samarbeider for å møte utfordringene. 

Les også

En eksplosjon i permitterte krever nye løsninger

Regjering og storting jobber dag og natt for å avhjelpe situasjonen for de mange som trenger det. Vi er i en ekstraordinær krisesituasjon. Hittil er det satt inn tiltak for om lag 280 milliarder kroner, men mye gjenstår. Regjeringen er tydelig på at vi skal gjøre det som trengs for å sikre arbeidsplasser og norsk næringsliv.

Beskjeden fra bedriftene er klar: Dersom jobbene skal reddes trenger de likviditet – penger til å betale både faste og uforutsette utgifter som nå dukker opp. Regjeringen skal stille opp med de ressursene som er nødvendige, for å sikre norsk økonomi og for å bistå norsk næringsliv, store som små. Vi gir lettelser og utsettelser i arbeidsgiveravgift og moms. Vi utsetter forskuddsskatten. Vi har på kort tid gjort 100 milliarder kroner tilgjengelig for gunstige lån til små og store bedrifter. Dette er sårt nødvendige tiltak, men vi er ikke i mål.  

Les også

Vedtok boliglånsendring: Lettere å få avdragsfrihet

Nye vurderinger og beslutninger tas fortløpende i takt med utviklingen. Na vmottok nesten 200.000 søknader om dagpenger på halvannen uke. De fleste av dem kommer fra mennesker som kun for noen dager siden hadde en stabil inntekt, men som nå er permittert. Vi må sikre at disse menneskene har en jobb å komme tilbake til når krisen er over. 

Vi har derfor forbedret reglene for permittering, sykefravær og omsorgspenger. Arbeidsgiverens byrde er redusert ved at staten tar en langt større del av regningen. De ansatte som nå er permittert, får full lønn opp til om lag 600 000 kroner i til sammen 20 dager. Ordningen med omsorgspenger er doblet. 

Vi har også åpnet for at frilansere og selvstendig næringsdrivende nå kan få akutt økonomisk sosialhjelp fra NAV, uten vanlig behovsprøving, og fra dag 17 får de 80 % av inntektsgrunnlaget de hadde som frilanser. Vi sikrer de mange studentene som nå mister en inntekt de er helt avhengige av for å betale leie og kjøpe mat. Tiltakspakken for luftfarten er i boks. Det er også kompensasjonsordningen for idretten, kulturen og frivilligheten.

Les på E24+

Irmelin ble permittert fra jobben: – Jeg lurer veldig på hvordan dette skal gå

Beslutninger tas så raskt det overhodet er fysisk mulig, og nye tiltak kommer på løpende bånd. Neste skritt nå må være å også finne flere gode løsninger for gründerne.  

Regjeringen og Stortinget er villig til å gjøre det som trengs for å holde hjulene i gang i en vanskelig tid. Vi skal komme oss gjennom denne krisen sammen. Vi skal tilbake til hverdagen igjen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Aleksander Stokkebø
 3. Politikk
 4. Kommentar

Flere artikler

 1. Corona-krisepakke: Permitterte får full lønn i 20 dager

 2. Stortinget kan corona-overkjøre regjeringen

 3. Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

 4. Betalt innhold

  Endelig er de i gang

 5. Betalt innhold

  Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite