Opposisjonspartiene vil ha tydeligere tiltak for selvstendig næringsdrivende

Opposisjonspartiene etterlyser tydeligere retningslinjer for selvstendig næringsdrivende. Utstyrsleverandør og produksjonsselskap mener de faller mellom to stoler, og at det vil bli dyrere for staten i etterkant.

Publisert:

Partiene på Stortinget møtes søndag for å diskutere tiltak som regjeringen neste uke kan behandle. Flere av opposisjonspartiene etterlyser klarere retningslinjer for selvstendig næringsdrivende.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at det bør på plass en felles forpliktelse på mandagens stortingsbehandling om at det kommer løsninger som sikrer inntekten for frilansere, tilkallingsvikarer og andre med løsere tilknytning til arbeidslivet.

– Det er mange som står på bar bakke fordi inntektsgrunnlaget har blitt borte over natten. Arbeidstagere har en sikring, de blir permittert og får dagpenger fra Nav, men mange med løsere tilknytning arbeidslivet har ingen slik sikring, sier han.

Les også

Frykter at ansatte skal bli smittet: – Kan ikke ha hjemmekontor

– Krisen i økonomien vil forsterkes

– Det er ekstremt dramatisk. Mange har naturlig nok familie, forpliktelser, boliglån som forfaller og trenger mat på bordet, sier Moxnes.

Han sier at partiet nå jobber for at Stortinget fatter et vedtak som garanterer en inntektssikring for disse gruppene.

– Vi ønsker at denne sikringen skal være på dagpenge-nivå for dem som faller utenfor ordningen i dag.

Moxnes påpeker at det vil ta tid å få utarbeidet inntektssikringen, men at sosialhjelpssatsene som denne gruppen får må økes betydelig i påvente av ordningen.

– Hvis folk står uten inntekt og henvises på sosialhjelp minstesatser, vil det i neste runde bare forsterke krisen i økonomien. Vi trenger kjøpekraft og salg av varer og tjenester for å holde økonomien i gang.

– Nå er det tid for hjelp til selvhjelp for norsk økonomi ved å sikre hjelp til disse gruppene, avslutter Moxnes.

Les på E24+

Norske banker sliter hvis corona-krisen treffer like hardt som kriseøvelsen til Finanstilsynet

Faller mellom to stoler

Mads Faste Liang Nilsen eier ProjektorPøblene som er et audiovisuelt selskap med fokus på projeksjonsmapping, utleie av teknisk utstyr og sosialt engasjement.

Han drev tidligere som enkeltpersonforetak, men gikk over til aksjeselskap for tre år siden.

– Det var fordi jeg gikk fra å operere mer som et produksjonsselskap, men også for å få disse rettighetene man har som arbeidstager. Med det følger også mer sikkerhet i bunnen når man etablerer familie og kjøper bolig, sier Nilsen.

Les på E24+

Her er noen faktorer som kan gi grunn til børsoptimisme

Han sier at det er mange i hans situasjon som er i mellomsjiktet, hvor man både er arbeidsgiver og arbeidstager. Dermed har han som eneste ansatt og innehaver kun mulighet til å permittere seg selv 80 prosent, og får igjen kun 62,5 prosent dagpenger fra Nav, som tilsvarer 50 prosent i forhold til vanlig lønn.

For Nilsens del er utgiftene i firmaet fem ganger så mye som det han eventuelt vil få i dagpenger.

– Man faller mellom to stoler, hvor man ikke omfattes tydelig av noen ordninger regjeringen har satt.

Mads Faste Liang Nilsen i ProjektorPøblene.

– Vil bli dyrt i etterkant

Nilsen mener staten bør være i forkant for å forebygge ettervirkningene mangelen på ordninger for frilansere, enkeltpersonforetak og andre små bedrifter i mellomsjiktet.

– Poenget er at det kommer til å være veldig mange som kommer til å gå konkurs og sitte på bar bakke. Dette kommer til å bli dyrt i etterkant, fordi det koster staten mye mer å ha et hundretalls bedrifter som går konkurs, og et tusentalls sosialklienter. Dersom man gir en tilfredsstillende midlertidig krisepakke vil virkningene av dette minskes, mener han.

Han mener også at dersom det handler om penger, er det et bedre tiltak å forebygge konkurs enn å håndtere konsekvensene etterpå.

– Det er mange som sier at man kan gå på Nav som alle andre, men det er folks skattepenger som går med på å dekke konsekvensene av det her. Det er i alles interesse at så få som mulig går konkurs.

– Og til de som mener at det er unødvendige yrker; tenk på det neste gang du ser en konsert, er på en konferanse, hører på musikk eller slår på TV-en. For dette rammer alle.

Les også

Sjeføkonom om boligmarkedet: – Vi vet ingenting

– Knapt ordninger de faller innenfor

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik sier at det er et sterkt ønske fra partiet at pakken som fredag ble lagt frem får en mer sosial profil.

– Det er uakseptabelt at det havner på arbeidstagerne, og det er tid for at fellesskapet støtter opp under de som er i en utsatt posisjon. Det vil være fokuset vårt under møtet.

Tajik mener at regjeringen er nødt til å se flere sosiale innretninger på permitteringsregelverket.

– Det regjeringen har lagt opp til at arbeidstagerne får mindre penger, det vil vi ikke være med på. Det må også være en rausere ordning for foreldre som har barn i karantene eller som er syke. Ordningen er ikke laget for slike ekstraordinære situasjoner. Det ønsker vi å ta opp.

I tillegg mener Tajik at selvstendig næringsdrivende er i en ekstrem situasjon.

– Det er knapt ordninger de kan falle innenfor når kontraktene blir avlyst grunnet helsemyndighetenes tydelige råd. Vi ønsker å sikre at de har en økonomi for hverdagen sin, selv om de har vært selvstendig næringsdrivende eller frilansere.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

Særlig bekymret for bransjen

– Vi ønsker sterkere tiltak for å hjelpe småbedrifter, frilansere, selvstendig næringsdrivende og lavtlønte som allerede har lite, og nå kan bli stående på bar bakke, sier Une Bastholm, stortingsrepresentant og nasjonalt talsperson i MDG.

Hun mener mange selvstendig næringsdrivende og småbedrifter allerede driver på små marginer, og er avhengig av at staten tar enda større ansvar for utgiftene når folk må permitteres eller arbeidstagere må holde seg hjemme i karantene eller med barn.

– Alle de små aktørene er enormt viktig for en sunn økonomi når denne krisen en dag er over, og her er det mange som er redde for å måtte gå fra hus og hjem, om krisen vedvarer og inntektene helt uteblir, sier Bastholm.

Hun legger til at de har vært særlig bekymret for kultur- og reiselivsbransjen som nå får et fullstendig bortfall av inntekter.

– Her trengs egentlig en krisepakke, inkludert kompensasjon for arrangementer som blir avlyst, slik Danmark har innført, legger hun til.

Publisert: