Rekordsvak krone løfter verdien: Oljefondet stiger tross kraftig børsfall
Selv om de globale børsene har falt dramatisk i år, er Oljefondets verdi uendret. Årsaken er trolig en helt enorm svekkelse av kronen mot euro og dollar.
Oljefondet startet året på 10.088 milliarder kroner, og onsdag kveld var fondet tilbake på samme nivå.
Dermed har Oljefondet beholdt sin verdi, til tross for at det har 70 prosent av pengene sine i aksjer, og til tross for kraftige globale børsfall.
Rundt 40 prosent av fondets aksjer er plassert i USA, der den brede S&P500-indeksen har falt 28 prosent så langt i år. Fallet fortsatte onsdag.
Laveste oljepris på 17 år: – En atombombe for oljemarkedene
Årsaken til at fondet likevel holder samme verdi som ved nyttår, er trolig den helt usedvanlige svekkelsen av kronen mot valutaer som euro, dollar og pund som har skjedd de siste ukene.
- Kronen har svekket seg med 25 prosent mot euro siden nyttår. På det svakeste onsdag var euroen oppe i 12,43 kroner, ifølge Infront.
- Siden nyttår har kronen svekket seg 29 prosent mot dollar. Kursen var på det svakeste onsdag på 11,50 kroner.
Kroneverdien har mye å si for Oljefondet, ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
– Når du får en slik nedsmelting så svekkes ofte den norske kronen seg. Da stabiliseres også fondets verdi i kroner, sier han til E24.
– Et unntak var i eurokrisen i 2011–2012. Da gikk børsene dårlig, men kronen styrket seg. Men det vanlige er at kronen går kraftig ned når du får børskrakk som det vi ser nå. I alle fall når det skjer samtidig med oljepriskrakk, sier han.
Oljeprisen nådde onsdag 25 dollar fatet. Oljeprisen har ikke vært så lav siden 2003.
Kronekollaps – dollar har blitt én krone dyrere i dag
Når man ser på fondets uoffisielle telleverk ser det ut som ingenting har skjedd siden nyttår. Men i virkeligheten har fondets internasjonale kjøpekraft falt.
Valutaeffekten gjør at fondets verdi har falt fra 1.151 milliarder dollar ved nyttår til 877 milliarder dollar nå, selv om kroneverdien er den samme.
– Fondets verdi har jo falt i internasjonal valuta. Men når du omregner til norske kroner, har den ikke falt like mye, sier Wilhelmsen.
Fondet har for øvrig variert mye i verdi i år, fra 10.800 milliarder kroner på toppen 21. februar, til ned mot 9.300 milliarder denne uken, etter solide børsfall.
Kan få kronesmell når det snur
Wilhelmsen tror at kronen etter hvert vil styrke seg. I alle fall hvis myndighetene klarer å unngå en fullstendig finanskrise og depresjon. Og det har de forutsetninger for å gjøre, tror sjeføkonomen.
– Viruset vil etter hvert forsvinne, og da kan den økonomiske aktiviteten komme tilbake. Da vil oljeprisen stige, og da vil man tro at kronen følger etter og styrker seg. Men det er vanskelig å si når det skjer, sier han.
Hvis viruset bekjempes, børsene og den økonomiske veksten etter hvert kommer i gang igjen, vil Oljefondets verdistigning i kroner bli motvirket av kronen hvis den styrker seg, påpeker Wilhelmsen.
– Du vil ikke nødvendigvis få like stor oppgang i Oljefondet målt i norske kroner når markedene henter seg inn igjen, fordi kronen da trolig vil styrke seg igjen, sier han.
Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag
– Ekstreme bevegelser
Den kraftige svekkelsen i kronen onsdag var på linje med de største endringene under finanskrisen, påpeker sjeføkonomen.
– Vi syns også kronen var ganske svak rundt årsskiftet, på rundt 10 mot euro. Det var det svakeste nivået under finanskrisen i 2008, sier Wilhelmsen.
– Det vi ser nå er ekstreme bevegelser. Selve endringen er omtrent som under den mest brutale kronesvekkelsen under finanskrisen, legger han til.
Valutamarkedene var urolige onsdag, og dollaren styrket seg mot alle andre valutaer, også yen, påpeker Wilhelmsen. Han sier at dollaren bruker å svekkes mot yen når markedene er bekymret for risiko, men at dollaren denne gangen gikk sterkere mot alt.
– Det bruker bare å skje når det er panikk i markedet. Og da ligger de små valutaene dårlig an, sier Wilhelmsen.
– Når oljeprisen også falt, får jo råvarevalutaene ekstra trøkk. Kronen er liten og har lite omsetning, og får derfor en ekstra stor trøkk, sier han.
– Vanskelig å snakke om en bunn
Han vet ikke om det finnes en bunn i kronen akkurat nå.
– Det er vanskelig å snakke om en bunn i den norske kronen, for det finnes ikke bunner i en valuta, sier han.
– Det er mer relevant å snakke om forutsetningene som skal på plass for at den skal nå en bunn. Det er to forutsetninger: risikoappetitten i internasjonale markeder må snu, så kollapsen i aksjemarkedet stopper opp. Det andre er at oljeprisfallet må stoppe opp, sier han.
Han peker på at to gigantiske sjokk preger markedet. Det ene er coronaviruset, som møtes med de mest omfattende tiltakene i fredstid. Og når flyene står på bakken og økonomisk aktivitet stanser opp, trenger verden mindre olje.
I tillegg er det priskrig på olje mellom OPEC og Russland, og i stedet for å skru ned, så øker produsentene produksjonen.
– Det er to svarte svaner som oppstår samtidig. Når de to sjokkene snur, det er også da den norske kronen vil snu og blir sterkere. Jeg ser ikke at vi er der ennå, sier Wilhelmsen.
– Jeg vil tro at kronen kan komme ned til 10 mot euro igjen hvis priskrigen på olje avsluttes. Den kan også komme ned på ni. Men jeg ser ikke for meg at den skal komme ned mot åtte igjen, sier Wilhelmsen.
Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner
Tror ikke på evig svak krone
– Er det heldig at Oljefondet ser ut som det har akkurat same verdi som ved nyttår, delvis fordi kronen har svekket seg så mye?
– Så lenge vi ikke bruker alt med en gang, så har det ikke noe å si, sier Wilhelmsen.
Han tror at regjeringens krisepakker vil bli ganske store, men påpeker at den likevel kommer til å bruke en relativt liten del av Oljefondet.
– Sånn sett spiller det ikke noen stor rolle. For Oljefondet skal vare i mange, mange år. Det er er veldig langsiktig perspektiv. Disse ekstreme svingningene i kronekursen spiller ingen rolle på lang sikt, sier han.
– Det spiller bare en rolle hvis kronekursen skal bli svakere for evig og alltid. Det er ingen grunn til å tro at det skal vare, selv om vi har hatt en periode med veldig svak krone, legger han til.