Stadig større resesjonsrisiko: – Negativt syn på de globale vekstutsiktene

«Verdens viktigste rente», den amerikanske tiåringen, indikerer 30 til 40 prosent sannsynlighet for resesjon innen ett år. Rentene i Norge og G7-landene følger etter. 

NERVØSE: Mens aksjemarkedene verden over svinger opp og ned de siste månedene, går de lange rentene på statsobligasjoner stadig nedover.

Foto: Richard Drew AP
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Rentene på lån med lang løpetid er på sitt laveste nivå på tre år, ifølge DNB Markets' analyser.

Årsakene er ifølge meglerhuset forventninger om at de store sentralbankene skal komme med lettelser, usikkerhet for global økonomisk vekst og eskaleringen av handelskrigen.

– Selv om det er på sin plass med forsiktighet, så tror vi at en videre eskalering av handelskrigen ikke er priset inn i markedene, skriver Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en rapport.

– Dette, i kombinasjon med fortsatt svak global vekst, indikerer at risikoappetitten vil forbli svak fremover, og at presset nedover for de lange rentene vil fortsette, skriver Gjerde.

Fredag var avkastningen på amerikanske statsobligasjoner på 3 måneder 0,30 prosentpoeng lavere enn de med 10 års løpetid.

Ifølge modellene blant annet USAs sentralbank Federal Reserve bruker, gir denne differansen mellom 30 og 40 prosent sannsynlighet for en resesjon innen de neste 12 månedene.

En resesjon er en økonomisk nedtur som varer i minst to kvartaler etter hverandre.

Les på E24+

Dette må du vite om «verdens viktigste rente»

Grunnen til at lave lange renter kan varsle resesjoner, er at disse rentene faller når investorer flytter pengene sine til statsobligasjoner i frykt for økonomiske tilbakeslag, fordi disse investeringene regnes som sikrere enn å ha pengene i for eksempel aksjer.

– Vi tror etterspørselen etter sikre investeringer som amerikanske statsobligasjoner vil fortsette å stige, og at presset nedover for de amerikanske lange statsrentene vil fortsette, skriver DNB Markets.

Faller verden over

Forholdet mellom de lange og de korte rentene er ikke like flittig brukt som resesjonsindikator utenfor USA, men globalt speiler utviklingen statene.

Blant G7-landene er det bare Italia og Frankrike hvor de lange rentene er normale, ved at de lange rentene er høyere enn de korte.

I Tyskland er rentene for statsobligasjoner med over 30 års løpetid negativ for første gang i historien.

Fallet for de langsiktige rentene i eurosonen forklarer DNB Markets med at den økonomiske veksten har falt i over ett år, og at investorene gradvis har gått fra optimisme til å forvente at veksten vil forblir lav.

Les på E24+

Den amerikanske rentekurven er negativ. Det er stort.

– Vi mener den nåværende nivået for de lange rentene reflekterer et ganske negativt syn på de globale vekstutsiktene. Den globale veksten vil avta fremover, mener vi, skriver DNB Markets.

De mener at global vekst rammes av handelskrigen mellom USA og Kina, som meglerhuset tror vil eskalere ytterligere.

– Ut fra dette har vi vanskeligheter med å tro det kommer positive overraskelser fra makrodata som representerer en oppsiderisiko for de lange rentene, skriver de.

Faller i Norge

I Norge har også de lange rentene lavere enn de korte. Ifølge Handelsbanken er det naturlig at utviklingen i Norge følger resten av verden.

– Grunnet muligheten for flere rentehevinger fra Norges Bank i nærtid, er nå den norske statsrentekurven faktisk så vidt invertert (10- årsrenten er lavere enn 2-årsrenten). En invertert rentekurve regnes gjerne som et signal på at svakere økonomiske tider er på vei og at en resesjon kan være forestående, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i en morgenrapport denne uken.

Les på E24+

En ny resesjon kan bli vanskeligere å takle

Den svake globale veksten gjør at Norges Bank bør avlyse sine planlagte rentehevinger, mener Handelsbanken.

Nordea Markets at rentefallet internasjonalt har gitt små endringer i Norges Banks forventninger.

– Det prises om lag 1/3 sannsynlighet for en renteheving før nyttår. Vi tror fortsatt Norges Bank vil heve rentene i september og at de vil signalisere det på rentemøtet neste uke, skriver Nordea i en morgenrapport.

Forventer flere rentekutt

I USA er historien en helt annen, og det prises inn tre rentekutt i år. Nordea Markets mener sjansen er stor for at Fed vil kutte mindre enn ventet.

– Taler fra sentralbankmedlemmene Brainard og Bullard de siste dagene tyder imidlertid på at Fed ikke er like ivrige til å senke renten videre. Det er gode argumenter for at pengepolitikken ikke umiddelbart bør respondere på siste innfall i handelskrigen, skriver Nordea Markets.

Les på E24+

Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

DNB Markets mener markedene allerede har priset inn rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.

– Ut fra dette ser vi ikke det som sannsynlig at nye rentekutt fra Fed vil gi fall for de lange rentene, skriver DNB.

Mark Cabana, strateg i investeringshuset Merrill Lynch, mener at Den amerikanske sentralbanken ikke gjorde nok da de kuttet renten med 0,25 prosentpoeng i juli.

– Fed er ikke nok frempå, de karakteriserte deres rentekutt som en midtsyklusjustering. Det er helt klart ikke det markedene føler at er nødvendig, sier Cabana til CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. USA

Flere artikler

  1. «Krisegrafen» under null

  2. Resesjonstegn i USA og Storbritannia

  3. Klandrer Fed for den «sinnssyke» rentekurven

  4. Urolig åpning på Oslo Børs

  5. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år