Japan vil gi milliardhjelp til atomkriseselskap

Tepco kan få kjempestøtte i ekstrabudsjett.

KJERNEKRAFTTRØBBEL: Tepco sliter fortsatt med atomkraftverket Fukushima, som ble ødelagt under jordskjelvet i Nord-Japan.

  • SIX News
  • E24
Publisert: Publisert:

Japans regjering vurderer en pakke på 230 milliarder yen (cirka 15,6 milliarder kroner), noe som tilsvarer rundt 2,8 milliarder dollar i støtte til Tepco, Tokyo Electric Power Company, samt strålingsovervåkning i et ekstra budsjett.

Det kommer frem i et utkast som har blitt utarbeidet av det japanske finansdepartementet, ifølge Bloomberg News.

Regjeringen, under statsminister Naoto Kan, har ennå ikke avslørt detaljene i det planlagte ekstrabudsjettet som ventes å være på 2.000 milliarder yen (cirka 135,3 milliarder kroner) og som må godkjennes av parlamentet.

Planen er at budsjettet skal finansieres ved hjelp av skatteinntekter på 1.800 milliarder yen (121,7 milliarder kroner) som er igjen fra det forrige budsjettåret, ifølge et dokument som nyhetsbyrået har fått tilgang til.

Store erstatningsbeløp

Fra budsjettet planlegges 120 milliarder yen (8,1 milliarder kroner) å bli øremerket for å hjelpe til med kompensasjoner for skadene forårsaket av kjernekraftkrisen.

Ytterligere 78 milliarder yen (5,3 milliarder kroner) skal benyttes til helsehjelp for de menneskene som ble utsatt for stråling og de som bodde i nærheten av reaktoren.

I budsjettet vil ytterligere 80 milliarder yen (5,4 milliarder kroner) være øremerket for å hjelpe husholdninger som hadde gjeld i forkant av jordskjelvet og som nå trenger å låne mer penger til reparasjoner.

Kjempeskader

Det japanske regjeringskontoret sa forrige uka at skader på bygninger, veier og infrastruktur ventes å bli på rundt 16.900 milliarder yen (1,14 billioner kroner). Regjeringen hadde i utgangspunktet ventet at skadeomfanget lå i intervallet 16.000 og 25.000 milliarder yen.

Statsministeren sa i en tale mandag kveld at han ønsker at parlamentet godkjenner den andre pakken for katastrofehåndtering, at man godkjenner salg av obligasjoner samt et lovforslag omkring fornybar energi innen han går av.

Les også: Tepco stuper videre

Atomreaktor-selskap tapte 85 milliarder

Publisert:

Flere artikler

  1. Regjeringen i Hellas vedtar nye budsjettiltak

  2. Slovakia godkjenner EUs krisefond i andre avstemning

  3. Atomkraft-selskap tapte 85 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Strålingen mangedoblet i Fukushima-kraftverket

  6. Skjør enighet omEUs langtidsbudsjett