FN oppfordrer til å investere i verdens unge

Investeringer i unges utdanning og helse og beskyttelse av deres rettigheter, kan føre til betydelige økonomiske gevinster i fremtiden, ifølge en ny FN-rapport.

LØNNSOMT Å INVESTERE I BARNA: Skolebarn leker i en av de fattigste slummene i Nairobi, Mathare-slummen i Kenya. I Mathare er arbeidsledigheten stor, og befolkningen har mangelfull tilgang på rent vann og elektrisitet.

Simon Maina
Publisert:I den årlige rapporten State of the World Population sies det at økonomisk og sosiale utvikling kan styrkes dersom unge mennesker får mulighet til å maksimere sine jobbmuligheter og leve opp til sitt inntjeningspotensial.

Rapporten ble offentliggjort av FNs befolkningsfond (Unfpa) tirsdag

– Unge mennesker er innovatørene, skaperne, byggerne og lederne for fremtiden, sier leder i Unfpa, Babatunde Osotimehim i en uttalelse.

– Men de kan bare forandre framtiden dersom de har ferdigheter, god helse, tar del i beslutninger og har reelle valg i livet, sier Osotimeheim videre.

Rundt 60 prosent av unge i utviklingsland går ikke på skole og har heller ikke jobb eller de har kun uregelmessig arbeid, ifølge rapporten.

Nøkkelen til å kunne tilby jobbmuligheter oppgis å være økonomisk vekst, og verdens myndigheter oppfordres til å satse på en sterk arbeidsstyrke, finansmarkedene, frihandel og godt styresett.

Les også

Advarer mot treg gjenoppbygging av Gaza

1,8 milliarder

Befolkningsfondet anslår at det i dag er 1,8 milliarder unge mennesker mellom 18 og 24 år i verden. Aldersgruppen vokser raskest i de fattigste landene.

– Aldri før har det vært så mange unge mennesker. Det er ikke sannsynlig at det igjen vil være et slikt potensial for økonomisk og sosial framgang. Hvordan vi møter behovene og forventningene til unge mennesker, vil definere vår felles framtid, heter det i rapporten.

Unfpa mener alt tyder på at vi i de kommende årene vil se en økning i antall unge før antallet når et toppunkt.

– Hvis verdens land kan ta denne utfordringen ved å møte unges behov i denne perioden, vil denne utfordringen trolig bli enklere med tiden i den andre halvdelen av århundret, i alle fall for verden som helhet.

Barn og jenter

I rapporten anbefales det blant annet å satse på omsorg for barn i tidlig alder, for eksempel ved å bedre sanitærforholdene og å tilby vaksiner.

Befolkningsfondet anbefaler også å sikre jenter ungdomsskoleutdanning og å gi dem omfattende informasjon om reproduktiv helse.

I tillegg peker Unfpa blant annet på at en av tre jenter i utviklingsland er gift før de fyller 18 år, noe som truer deres helse, utdanningsmuligheter og fremtidsutsikter.

Les også

FN med nådeløs kritikk av egen Afghanistan-bistand

Økonomisk mirakel

I Afrika sør for Sahara kan færre barn bety et «økonomisk mirakel» med gevinster på 500 milliarder dollar årlig (3.515 milliarder norske kroner) per år over tre tiår i regionen, ifølge Unfpa.

Totalt 59 land, de fleste av dem afrikanske, er klar for et «demografisk utbytte» når de som er i yrkesaktiv alder blir flere i antall enn resten som følge av fallende fødselsrater, ifølge rapporten.

Disse landene kan følge eksempelet til østasiatiske økonomier som Sør-Korea, hvor veksten som startet i 1970-årene ble hjulpet av demografi.

– Det økonomiske mirakelet som østasiatiske økonomier har opplevd, kan bli en realitet for mange av dagens fattige land, heter det i rapporten.

Les også:

FN vil utrydde statsløshet på ti årFNs klimapanel tegner dystert bilde av framtidenEbola skaper pessimisme i VerdensbankenPengemangel tvinger FN til å kutte matrasjoner til SyriaFN-sjef oppfordrer verdens land til innsats mot IS