Gresk frykt ga rentehopp

Den norske kronen hadde en flat utvikling torsdag, mens den amerikanske dollaren styrket seg mot de viktigste valutaene.

ADEK BERRY
  • E24/NTB/Six News
Publisert:

Renten i PBIIGS-landene steg kraftig. Greske renter steg mest og rentespreaden mot Tyskland steg markert.

I dag har det blitt spekulert i om Hellas blir nødt til å restrukturere gjelden sin innen neste år. Den greske 10-årsrenten steg med hele 27 basispunkter til rekordhøye 13 prosent, mens den portugisiske steg 14 punkter til 8,7 prosent.

Det amerikanske arbeidsmarkedet som har vist bedring den siste tiden skuffet i dag markedet, men oppgangen i nye søkere til arbeidsledighetstrygd kan skyldes volatilitet og overgangen til et nytt kvartal. Amerikanske statsrenter var lite endret etter at tallene ble sluppet.

Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA, jobless claims, steg med 27.000 personer til 412.000 i forrige uke. Markedet hadde regnet med at antallet sank til 380.000 personer fra 385.000 uken i forveien. Forrige ukes tall ble samtidig revidert til 385.000 fra opprinnelig rapporterte 382.000.

Dermed hoppet antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetsstrygd til over 400.000 for første gang på en måned - og dette ga et noe negativt utslag for førhandelen. Tallet er imidlertid ikke så dramatisk som det først kan se ut. Ser vi på fireukerssnittet steg nemlig jobless claims med kun 5.500 personer til 395.750.

Dette tallet er mer presist fordi det fjerner ukesvolatiliteten. Uken etter et endt kvartal stiger normalt også claims fordi flere velger å vente til neste kvartal med å søke arbeidsledighetstrygd, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet. Det kan ha blåst opp forrige ukes tall. En bratt nedgang i claims siden august i fjor har indikert et amerikansk arbeidsmarked på bedringens vei. Selskapene ansetter imidlertid fortsatt ikke raskt nok til å få millioner av amerikanere tilbake i jobb.

De amerikanske produsentprisene (PPI) steg med 0,7 prosent i mars, sammenlignet med måneden før. Kjerne-PPI, eksklusive matvarer og energi, steg med 0,3 prosent. Markedet forventet en oppgang på 1,0 prosent for PPI, mens kjerne-PPI var ventet å øke med 0,2 prosent.

Hos Europas vekstmotor Tyskland fører god industriproduksjon og lavere arbeidsledighet til at økonomien fortsetter å vokse. Det tyske finansdepartementet venter nå at landets BNP-vekst vil være 2,6 prosent i 2011. Prognosen fra mars var en BNP-vekst på 2,3 prosent i 2011. I 2012 ventes BNP å stige 1,8 prosent. Den innenlandske etterspørselen har satt fart og bidrar til vekst og fungerer som en buffer mot eksterne utfordringer, ifølge finansdepartementet.

Arbeidsledigheten ventes å falle til under 3 millioner i 2011 og til rundt 2,7 millioner i 2012.

For Hellas er situasjon en helt annen. Majoriteten av landene i eurosonen tror at en restrukturering av Hellas sin gjeld er uungåelig og kan komme til å skje neste år. Det hevder to høytstående myndighetspersoner i eurosonen med kjennskap til saken, ifølge Dow Jones Newswires. Ifølge myndighetspersonene har dette synet kommet til uttrykk i de seneste samtalene mellom EU, IMF og de greske myndigheter. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror at Hellas kommer til å måtte vedta ytterligere tiltak dersom en rapport i juni stiller spørsmål ved landets mulighet til å betale sin gjeld.

Flere nyheter på E24

Flere artikler

  1. Setter tak på Oljefondets bonuser

  2. Bedre på alle kanter i USA

  3. Aksjeekspertene om påskebørsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny opptur for handelen i USA

  6. Staten og Hurtigruten i havn med avtale