Lagarde på global stemmejakt

Frankrikes finansminister reiser verden rundt for å få støtte til å bli den nye IMF-sjefen.

FAVORITT JAKTER STØTTE: Christine Lagarde har dratt på global jakt etter støttespillere for å bli ny sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF). Mandag var hun i Brasil for å møte landets finansminister.
Publisert:

Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, som forrige onsdag varslet at hun er kandidat til toppstillingen i Det internasjonale pengefondet (IMF), er på global stemmejakt.

Mandag befant hun seg i Brasil, ifølge nyhetsbyrået AP.

For mens advokaten, politikeren og næringslivskvinnen ser ut til å ha støtte i Europa, har flere fremvoksende land, som Brasil, Kina og India, vært mer avmålt til hennes kandidatur.

Ifølge nyhetsbyrået er imidlertid Lagarde en oddsfavoritt til jobben, og hun kan dermed bli den første kvinnen som får toppstillingen i IMF. Men likevel, blant de store fremvoksende økonomiene utenfor Europa, er hun ikke like populær.

I Brasil er ikke den offisielle holdningen til kandidaten kjent ennå, men det har tidligere vært understreket fra det sør-amerikanske landet at den neste lederen av IMF bør velges ut fra meritter, og ikke basert på geografi.

Voldtekt
Jakten på ny IMF-leder meldte seg 18. mai, da franskmannen Dominique Strauss-Kahn sa opp sin stilling etter at han ble siktet for voldtekt av en værelsespike på et fasjonabelt New York-hotell.

Strauss-Kahn har avvist alle beskyldninger.

Har bedt om reformer
I løpet av sin tur til Brasil, vil Lagarde møte landets sentralbank-sjef, i tillegg til finansminister Guido Mantega.

Mantega har i de siste årene vært en ivrig forkjemper for reformer i IMF, Verdensbanken, og andre multilaterale institusjoner.

- Vedkommende som skal lede IMF bør velges ut fra sine prestasjoner, og ikke for å være europeer. Man kan ha en kompetent europeer, men vi kan like gjerne ha en kompetent person fra et av de fremvoksende økonomiene, sa Mantega tidligere i mai.

Kina har også uttalt at det er på tide å foreta endringer i IMF. Talskvinne for utenrikspolitikk Jiang Yu sier at lederskap bør være basert på rettferdighet, transparens og prestasjoner.

Nytt perspektiv
Sør-Afrikas finansminister Pravin Gordhan var enda tydeligere i forrige uke.

Han sa at den nye IMF-sjefen bør komme fra en fremvoksende økonomi; for å tilføre et nytt perspektiv som vil sikre at interessene til alle land, både utviklede og utviklingsland, er fullt ut reflektert i operasjonene og politikken som kommer fra IMF.

Fortsetter i Kina
Franske myndigheter opplyser til AP at Lagarde planlegger å fortsette sin valgkamp-rundreise i Kina i neste uke.

Hun skal også ha planer om å besøke andre viktige utviklingsland, for å overbevise om at hun er riktig kandidat til jobben, og at hun ikke utelukkende vil fokusere på Europa, hvor IMF er involvert i en rekke finansielle redningsaksjoner for tiden.

Ifølge Frankrikes utenriksminister er Lagarde allerede sikret støtte fra G8-landene allerede. Fortsatt er det ikke kjent hvem USA foretrekker som ny IMF-sjef.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no