Foss: - Et press
Kolberg: - Unødvendig høring

SV mener opposisjonen ser onsdagens høring som en mulighet for å plage regjeringen. Det sier de annenhver gang vi holder høring, kontrer Frp.

VIL HA SVAR: Saksordfører Per Kristian Foss (H) og komitéleder Anders Anundsen (Frp) ønsker å få frem fakta i sakene rundt Trond Giskes styreutnevnelser. Arbeiderpartiets Martin Kolberg mener det ikke har kommet frem noe brudd på statens eierskapsregler.
Publisert:

Det er opposisjonens mindretall som har åpnet saken i kontrollkomiteen, og regjeringspartiene har hele tiden hevdet at de har åpnet sak for å sverte regjeringen.

Aps Martin Kolberg har flere ganger under høringen gjentatt at han mener de oppmøtte ikke bør være i Komitéhuset i dag, fordi Stortinget ikke har noe med interne forhold i børsnoterte selskaper å gjøre.

- Det er opplagt at regjeringspartiene Ap, SV og Sp lager et politisk spill ut av denne viktige kontrollhøringen, fremfor å prøve å finne ut hva som faktisk har skjedd. Jeg må si at jeg synes en del av spørsmålene er i overkant søkte, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

- Måtte finne en annen løsning

Under høringen av Telenors nåværende og tidligere styretopper og ledere i bedriftsforsamlingen onsdag kom det frem at staten kom svært sent på banen rundt utnevnelsen av det nye styret i 2011.

Kontrollkomiteen er nå dypt splittet i hva som faktisk kom frem i utspørringen.

Nominasjonskomiteen startet sitt arbeid allerede høsten 2010, men det var ikke før i mars 2011 at Næringsdepartementet kom på banen og spilte inn Trond Giskes venn Tore O. Sandvik.

I høringen sa tidligere leder av nominasjonskomiteen, Jan Erik Korssjøen, at hans innstilling ikke ville bli akseptert hvis de ikke fant en løsning på statens innspill.

- Vi fikk spilt inn både et navn og et ønske om kompetanse og kjennskap til norske forhold samtidig på det tidspunktet, sier Korssjøen til E24.

- Følte dere at dere ble utsatt for et press eller ultimatum?

- Ordet ultimatum vil ikke jeg bruke. Det som skjedde er en del av dialogen, men vi skjønte at vi måtte finnen en annen løsning, legger han til.

- De stod over et press

Saksordfører Per Kristian Foss (H) mener uttalelsene tyder på at Telenor ble utsatt for et press.

- Da stod de overfor et press som ligner på et ultimatum, sier Foss til E24 etter høringen med Telenor-toppene.

Komitéleder Anders Anundsen er enig i det synet:

- Jeg oppfatter det som at alle bekreftet at det har vært et press, men at de ikke ønsker å si at det var et utidig fordi man kan definere det ordet forskjellig. Det er nesten umulig når eier kommer så sent inn i prosessen, både med nye krav til kompetanse og nye navn, at man ikke opplever det som press, sier Anundsen

Per Kristian Foss synes uttalelsene som kom i høringen var interessante og at det viser at nominasjonskomiteen har arbeidet på en profesjonell måte.

Han synes fremgangsmåten til Næringsdepartementet er kritikkverdig.

- De burde først ha spilt inn ønske om kompetansekrav til styret. Spesifikke navn burde kommet senere, sier Foss som svar til uttalelsen Jan Erik Korssjøen kom med.

Anundsen mener NHD opptrådte uprofesjonelt som eier, og at de burde kommet med innvendinger før ettersom de er representert i nominasjonskomiteen i Telenor.

- Det er jo derfor de er representert. Nå kommer de med nye krav til kompetanse som da bør brukes i vurdering av alle styrekandidatene, Det jeg reagerer mest på er at de ikke har fulgt spillereglene. Jeg hadde ikke hatt noe imot at de foreslo hverken Sandvik eller andre, hvis de hadde gjort det på et tidligere tidspunkt, sier Anundsen.

- Høringen er unødvendig

- Vi har i høringen fått dokumentasjon på at denne høringen ikke burde blitt holdt, sier Martin Kolberg (Ap), til E24 etter høringen.

Han mener ikke uttalelsene til den tidligere lederen i Telenors bedriftsforsamling og nominasjonskomité tyder på at det har forekommet noe press eller ultimatum.

- I næringslivet ellers skjer det hele tiden at eier kommer med innspill. Det må også staten som eier kunne gjøre, sier Kolberg.

Kolberg vil også understreke at han mener hele saken rundt Tore O. Sandvik er dratt ut av proporsjoner.

- Vi snakker om ett styremedlem, ikke åtte. Hvor var diskusjonen rundt de andre syv styremedlemmene i media, spør Kolberg retorisk.

- Dette dreier seg om politikk

SVs Hallgeir Langeland benyttet anledningen til å spørre tidligere Telenor-styreleder Harald Norvik om han visste forskjellen på en administrerende direktør og en styreleder.

- Jeg spurte fordi han i 2001 var administrerende direktør i Statoil, da de solgte ned den offentlige andelen. Styreledere er ikke politisk nøytrale, så jeg ville vite hva agendaen hans var i Telenor og hvor mye han mente vi burde selge oss ned, sier Langeland.

Under høringen svarte Norvik at han hadde en oppfatning om saken, men at han ikke ville gå inn på politiske standpunkter.

- Jeg synes han kunne ha svart, det var jo derfor jeg spurte. Jeg tror han mener man bør selge seg mer ned. Jeg synes det er viktig å fortelle de som følger denne høringen hva slags eierskapspolitikk som vil bli ført med Høyre og Frp, og det er at man vil privatisere mer og potensielt tape hundrevis av millioner. Dette dreier seg om politikk, sier Langeland.

- Er en åpen høring i kontrollkomiteen rette sted å ta denne debatten?

- Altså, vi mener denne høringen er unødvendig, det er de som har bedt om den. Det ser de som nok en mulighet til å plage regjeringen, sier Langeland.

Frps Anders Anundsen tar ikke anklagene særlig tungt.

- Det sier Sv, Sp og Ap om annenhver høring vi holder, så det lar jeg meg ikke imponere av, sier Anundsen.

Les også

Korssjøen: - Det var ingen ønsket situasjonHer skal Giske grilles onsdagKolberg mener opposisjonspartiene jakter på GiskeGiske-høringen vokser og vokser

Publisert:
Gå til e24.no