Sjeføkonom: - De holder igjen mer enn jeg trodde

Men Nordea tviler overraskelsen vil ha noen særlig effekt i markedet.

OVERRASKET: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets konkluderer med at regjeringen bruker mindre penger enn han anslo, og han poengterer at beløpet også er mindre enn Norges Bank har lagt opp til.
Publisert:

Saken oppdateres

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Markets konkluderer med at Sigbjørn Johnsen har vært mer forsiktig med pengebruken enn han trodde.

- De holder mer igjen noe mer enn jeg først spådde. Budsjettet er også mindre ekspansivt enn det Norges Bank la opp til i sine prognoser, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel.

Han synes budsjettprofilen er ganske nøytral.

Renten

- Jeg har ikke fått satt meg inn i detaljene enda, men basert på enkelte indikatorer ser dette ut til å være litt strammere enn ventet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets.

Jullum peker på at budsjettet ligger godt innenfor handlingsregelen, og det mener han er positivt.

- Vekstanslaget fra i år til neste år er nedjustert fra 3 til 2,4 prosent, og det tyder også på en innstramming. Dette vil nok ikke påvirke Norges Banks rentebane og vil ikke gi de helt store markedsreaksjonene, sier Jullum.

- Sannsynligvis liten effekt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror ikke den mer forsiktige pengebruken vil få noen effekt.

- Om noe annet er budsjettet sannsynligvis noe strammere enn de fleste hadde ventet, men trolig ikke nok til å ha noen effekt på markedet, sier Bruce.

Finansdepartementet forventer en oljepris på 637 kroner for neste år. Dette er noe nedjustert fra årets anslag på 650 kroner.

- De anslår en sidelengs prisutvikling, så jeg tror ikke dette prisanslaget er for optimistisk, sier Juel.

Kunne brukt 29 milliarder mer

I budsjettet legges det opp til å bruke 125 milliarder oljekroner fra Statens Pensjonsfond Utland («Oljefondet»). Fulgte man handlingsregelen på 4 prosent slavisk kunne Finansdepartementet brukt hele 154 milliarder kroner neste år.

Les saken: Staten tjener 1.314 milliarder kroner neste år

Selv om det kan fremstå som regjeringen holder igjen, er allikevel oljepengebruken betydelig større enn under finanskrisen i kroner og øre. I kriseåret 2009 bladde regjeringen opp 119 milliarder oljekroner for å stimulere norsk økonomi gjennom statsbudsjettet.

Samlet sett venter regjeringen at statens inntekter vil ende på 1.314 milliarder neste år, en økning på 36 milliarder.

Utgiftene er ventet å ende på 1.064,9 milliarder.

Uten oljepengene ville Norge hatt en budsjettunderskudd på 123,7 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no