Nye forhandlinger i oljestreiken

Partene i oljestreiken skal møtes til nye forhandlinger lørdag. Det går mot lockout på norsk sokkel.

HØRER PÅ BJURSTRØM: Administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF) ankommer møtet med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm da partene i oljestreiken møttes. Brækken vil jobbe for å få til en løsning i løpet av helgen.
Publisert:

Oljeindustriens landsforening (OLF) og fagforbundene ble innkalt til møte hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Det var ventet at Bjurstrøm ville bruke tvungen lønnsnemnd for å løse den fastlåste konflikten. Det skjedde ikke. Isteden manet arbeidsministeren til videre forhandlinger.

- Vi setter pris på at Hanne Bjurstrøm vil gi partene en ekstra omgang for å komme til enighet. Vi setter også pris på at Bjurstrøm ga uttrykk for at OLF satt henne i en vanskelig situasjon ved å gi henne alt ansvar, sier forbundsleder i SAFE, Hilde-Marit Rysst til E24 fredag kveld.

Forbundslederen var fornøyd med at arbeidsministeren ikke gikk til det skritt å bruke tvungen lønnsnemnd:

- Det er klart vi er fornøyd med at vi unngikk tvungen lønnsnemnd i denne omgang. Vi vil gjøre vårt beste for å bidra til en god løsning, sier hun til E24.

- Ikke satt noen frist

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har ikke satt noen frist for når partene må være enige:

- Det er ikke satt noen frist. Fristen er satt av arbeidsgiverne. De har sagt at de går til full lockout natt til tirsdag, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm etter møtet med partene.

Partene skal møtes til nye forhandlinger lørdag ettermiddag

LES OGSÅ: Forbereder full stans på norsk sokkel

OLF: - Vi må finne en løsning

Det kom altså ingen endelig løsning på konflikten mellom partene fredag kveld, og dermed går det mot lockout natt til tirsdag.

- Vi må finne en løsning. At Hanne Bjurstrøm ber oss møtes, tar vi svært alvorlig. Og vi vil gjøre dette, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens landsforening (OLF) til TV 2.

Varslet lockout fra tirsdag

Torsdag formiddag varslet Oljeindustriens Landsforening (OLF) lockout for alle medlemmer i Industri Energi, SAFE og Lederne som omfattes av sokkeloppgjøret.

Det betyr at 6.515 offshore-arbeidere vil bli utestengt fra arbeidsplassene sine, noe som vil medføre at all produksjon på norsk sokkel stenges ned.

Den varslede lockouten trer i kraft mandag 9. juli kl 24.00.

Det tok imidlertid bare minutter fra lockouten var varslet før olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) rykket ut og antydet at tvungen lønnsnemnd ville bli resultatet.

- Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sa Borten Moe til Adresseavisen.

LES OGSÅ: - Stenging av norsk sokkel er utenkelig

Primitivt

Tidligere Statoil-styremedlem Tormod Hermansen sa tidligere fredag at han er kritisk til fremgangsmåten til arbeidsgiverne.

- Dette er en primitiv måte å få staten til å gå arbeidsgivernes ærend på. Slike konflikter må finne sin løsning gjennom forhandlinger, sier Hermansen til E24.

Dette krangler de om

Konflikten dreier seg om vilkårene til offshorearbeidere i oljesektoren som pensjonerer seg når de er 62 år.

Tidligere i år fjernet Statoil gavepensjonen til de ansatte, som hadde gitt denne gruppen like gode pensjonsutbetalinger som dem som går av ved ordinær pensjonsalder.

Saken ble hovedtemaet under lønnsforhandlingen mellom fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne, og arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF). Fagforeningene krever å få pensjonsavtalen tilbake og tariffestet.

Fagforeningene mener de forhandlet seg fram til retten til full pensjon for 62-åringer i 1998, men det ble aldri en del av tariffavtalen.

Da OLF svarte at det ikke var mulig, ble 708 personer tatt ut i streik fra 24. juni.

LES OGSÅ:

Publisert: