DNB: USA er bare på vårpause

Tror USA tar seg opp igjen – og at Fed avslutter markedsdopingen før året er omme.

President i USA Barack Obama går på talerstolen foran havnearbeidere i Miami i slutten av mars. DNB er optimistisk på USAs vegne.
Publisert: Publisert:

DNBs analytikere er «...egentlig ganske positivt innstilt» til ståa i den amerikanske økonomien om dagen, til tross for noen svake nøkkeltall den siste tiden.

- Nedgangen i USA nå er er en del av en internasjonal trend, der man ser tilbakegang mange steder. I lys av det tror vi at USA er i en god situasjon sammenlignet med Europa.

- USA har lagt bak seg mye av gjeldsnedbyggingen i privat sektor, og kostnadene ved gjeldsbetjeningen i husholdningene er på rekordlave nivåer, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB til E24.

LES OGSÅ: Obama åpner for å kutte i trygden

Skifte i veksttakten

I tillegg til at sysselsettingstallene for mars skuffet stort i forrige uke, er en rekke offentlige utgiftsposter allerede strammet inn.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB.

Onsdag legger president Barack Obama frem et forslag til budsjett for 2014, som inneholder ytterligere kutt.

Men selv om dette vil dempe veksten noe, tror ikke DNB at ikke svakere etterspørsel i offentlig sektor er nok til å velte fremgangen i verdens største økonomi.

- Vi tror vi vil se sterkere impulser fra privat sektor fremover, og at privat etterspørsel vil øke, sier Haugland.

Dersom dette scenariet utspiller seg – så vil vi kunne se et skifte i veksttakten som gjør at Feds markedsstimulerende tiltakspakke kanavsluttes før heller enn siden, ifølge DNB-økonomen.

Den amerikanske sentralbanken sprøyter hver måned inn 85 millioner dollar i friske penger i den amerikanske økonomien gjennom kjøp av stats- og boliglånsobligasjoner.

LES OGSÅ: Fremdeles splittet om tiltakspakke - Wall Street stiger

- USA på vårpause

- Vi tror at de vil avslutte kjøpene innen slutten av året, og muligens skalere ned i løpet av høsten, sier Haugland, og legger til:

- Men det er gitt at vi får en utvikling i tråd med det vi tror, altså at dette kun er en liten vårpause i USA.

Iføge Haugland har man nå i flere år sett tegn til at USA slakker litt av på vårpparten, men tar seg opp igjen utover andre halvår.

Optimismen på USAs vegne er relativt stor, og større enn den sentralbanken i USA skilter med:

- Vi tror at veksttakten i økonomien kommer til å få ledigheten ned på 6,5 allerede høsten 2014, og det er før det som sentralbanken anslår, sier Haugland.

En ledighet på 6,5 prosent er det nivået sentralbanksjef Ben Bernanke har sagt er bærekraftig for økonomien i USA.

LES OGSÅ: Bernanke: USAs økonomi fortsatt ikke friskmeldt

Publisert: