Konservativ leder vant presidentvalget på Kypros

Nikos Anastasiades fra høyrepartiet Disy sikret seg et stort flertall av stemmene i annen runde av presidentvalget på Kypros, ifølge en valgdagsmåling. Nå venter harde forhandlinger om kriselån fra EU og IMF.

VALGVINNER: Nikos Anastasiadis blir ny president på Kypros. Bildet er stemmelokalene forrige helg. Da hadde Nikos med seg barnebarnet.
Publisert: Publisert:

Anastasiades fikk mellom 57,5 og 61,5 prosent av stemmene, viser målingen fra den kypriotiske fjernsynskanalen CyBC.

Den 66 år gamle advokaten har gått til valg på et løfte om raskt å få på plass en avtale med EU, Den europeiske sentralbank (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) om kriselån på i alt 17 milliarder euro til Kypros.

Økonomien i sentrum

Venstresidens kandidat i annen valgrunde var 45 år gamle Stavros Malas. Han fikk en oppslutning på mellom 38,5 og 42,5 prosent, ifølge CyBC.

Malas har i valgkampen markert seg som en tilhenger av mykere budsjettkutt enn hva EU ønsker for å få bukt med krisen på Kypros. Anastasiades regnes på sin side som en mann som vil kunne samarbeide godt med EU.

Ved tidligere presidentvalg har valgkampen ofte dreid seg om en eventuell samling av øya, som har vært splittet siden Tyrkia invaderte og okkuperte Nord-Kypros i 1974. Denne gangen er det imidlertid økonomien som har opptatt folk.

Preget av kuttene

Kypriotene ser imidlertid ikke lyst på de nye innstrammingene som nå trolig er i vente.

– Vi har valgt det minste av to onder, sier Georgia Zenophondos, en 23 år gammel resepsjonist.

– Vi har allerede tatt skade av kuttene, og jeg vet ikke hvor mye mer vi klarer. Vi opplever fattigdom og arbeidsløshet og har mistet respekten for EU. For bare fem år siden så man ikke slikt her, sier hun.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no