Restauranter vil ha lavere moms: – Bransjen er helt rasert

Hovedstadens restaurantbransje er på gyngende grunn, og er helt avhengig av en gjenåpningspakke, forteller bransjeaktører. Nå foreslår SMB Norge redusert momssats for å hjelpe bransjen tilbake på beina.

TRENGER HJELP: Tony Pedersen ved restaurant Plah vil gjerne ta tilbake sine ansatte på jobb, men kjemper i økonomisk motvind, og mener restaurantbransjen trenger hjelp for å kunne hente tilbake permitterte.
Coronapolitikk
 • Joachim Birger Nilsen
 • Harald Hoff
Publisert:

I april la byrådet frem planen for gjenåpning av Oslo. Serveringsstedene har måttet smøre seg med tålmodighet, og får ikke en avklaring før byrået kommer med ny vurdering av videre innfasing av trinn to rundt 20. mai.

E24 har tidligere omtalt restauranter som ikke tør å åpne på grunn av usikkerhet og kostnader knyttet til varer og lønn.

Bakgrunnen er at det gjelder en generell momssats på 25 prosent for salg av mat- og drikkevarer i serveringsbransjen. Avgiften er en såkalt forbruksavgift på verdien av slike varer og tjenester.

Restauranteier: – Veldig kostbart å åpne

Medeier Tony Pedersen ved restauranten Plah i Oslo er en av flere som på redusert momssats for restaurantene – ellers kan det bli vanskelig å ta tilbake permitterte ansatte.

I ytterste konsekvens frykter han «et konkursskred i restaurantbransjen», og mener myndighetene nå må komme på banen.

– Året vi har vært gjennom har rasert hele bransjen. Nå ser det ut som vi skal åpne igjen, men det er veldig kostbart å åpne, forklarer han.

TOMT: Medeier Tony Pedersen er en av få som har gått inn dørene til Plah i det siste. I skrivende stund er alle ansatte permitterte.

Nå tar interesseorganisasjonen SMB Norge til orde for å redusere momssatsen for restaurantbransjen til seks prosent. Det vil være en kraftig reduksjon fra dagens sats på 25 prosent.

Samtidig foreslår de for Stortinget et midlertidig fritak fra arbeidsgiveravgift, også det for å legge til rette for at restaurantene kan ta tilbake ansatte.

– Bransjen ligger nede for telling, og vi står i fare for mange konkurser fremover. Det er bare rett og rimelig siden regjeringen har gitt lavere momssats for andre næringer, som hotellnæringen. Da krever vi likebehandling, sier Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

Jørund Rytman er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

Videre mener Rytman at det burde legges til rette for å møtes på nettopp restauranter, og viser til bransjens lave smittetall.

– I motsetning til hjemme så er det på restaurantene både smittevernregler og folk som passer på, og nå trenger bransjen hjelp, sier Rytman.

Les også

Serveringsstedet har ikke holdt stengt én eneste dag under pandemien

– Det vil gi trygghet

Restauranten Plah har i dag permittert alle sine 22 ansatte. Medeier Pedersen melder om «frustrerte ansatte», og vil gjerne ta dem tilbake på jobb, men ikke til enhver pris.

– På en eller annen måte må vi ha penger til å dekke ansatte, det er jo den største kostnaden vår, sier han.

Pedersen forteller at en lavere momssats i serveringsbransjen «ville sikret en raskere gjenåpning med flere tilbake i jobb», og peker samtidig på at hotellnæringen opererer med en momssats på seks prosent, selv om han vedgår at «også den bransjen har slitt det siste året».

– Det henger ikke på greip at vi i Norge har en standardsats, mens hotell og transport er lavere. Slik er det ikke i utlandet, og det må vi jobbe med fremover. Redusert momssats ut året foreslås nå, men vi må kjempe for å få den redusert på permanent basis, mener Pedersen.

STENGT: Trattoria Popolare i Oslo har holdt stengt i over et halvt år. Her ved daglig leder Johan Kristian Afzelius.

Johan Kristian Afzelius er daglig leder for Trattoria Popolare, og mener man vil se en tydelig effekt av redusert momssats for restaurantene.

– Det vil gi trygghet i å ta tilbake ansatte, det er jo det som er den største utgiften for en restaurant, forklarer han, og legger til:

– Med redusert sats kan jeg nesten garantere at vi tar tilbake alle ansatte.

Restauranten nederst på Grünerløkka i Oslo har holdt stengt i over et halvt år, og kan håpe på rundt 40 prosent av normal omsetning ved gjenåpning, mener Afzelius.

Han påpeker at han «ikke klager over smittevernregler», men forteller at reglene vil føre til redusert drift når de først kan åpne.

– Mange snakker om fulle serveringssteder i sommer, men slik blir det ikke. Det blir med strenge smitteverntiltak og redusert omsetning. Vi håper å få folk tilbake i arbeid snart, men da trenger vi hjelp fra myndighetene.

– På gyngende grunn

– Vi er helt avhengige av støtteordninger, og nå har vi brukt opp alle buffere. Det skal så lite til nå, alle sitter på gyngende grunn, sier Ove-André Jakobsen.

Han er kjøkkensjef på Le Benjamin i Oslo. Restauranten har i dag permittert alle ansatte, og tilbyr ikke takeaway. Markedet for det er krevende, forteller Jakobsen, og ønsker heller de ansatte tilbake på jobb – selv om det skulle bety minusresultat.

– Det viktigste nå er å få folk tilbake i jobb, men da må vi føle på en trygghet. En lavere momssats hadde truffet veldig godt for alle bedrifter, sier han.

Ove-André Jakobsen er kjøkkensjef på Le Benjamin i Oslo.

Jakobsen forteller at det neppe blir «full spiker» når restauranten får åpne igjen, men heller halv maskin som følge av strenge smitteverntiltak. Usikkerhet rundt nye smittebølger og restriksjoner gjør at han tror serveringsbransjen vil være «svært forsiktige» med å ta inn permitterte ansatte uten mer hjelp fra myndighetene til å dekke kostnadene.

– Lavere momssats hadde gitt restaurantene en rakettstart på gjenåpningen, da kan vi ta tilbake ansatte, mener han.

Les også

Virke etter nye lettelser: – Restauranter tør ikke åpne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. SMB Norge
 3. Coronaåret
 4. Restauranter
 5. Revidert nasjonalbudsjett

Flere artikler

 1. Restauranter lager egen forening – mener ingen taler deres sak

 2. Storbank tviler på fullt utelivscomeback før til høsten

 3. Oslo-butikker får ikke åpne: – Fryktelig skuffet

 4. Skjenkeforbud fra midnatt: – Vi er veldig lei nå

 5. Utelivsaktører om nye 700 millioner: – Vil ikke avgjøre om bedrifter overlever