Utdannelsene som lønner seg
Det er ikke slik at høy utdannelse alltid betaler seg best.
Det har lenge vært en myte at en i løpet av helt liv tjener mer om man dropper utdannelsen, skriver Dagens Næringsliv.
Utdannelse lønner seg
En masteroppgave ved Universitetet i Oslo slår fast at utdannelse lønner seg - for de fleste.
- De som hopper av skolen, kommer dårligere ut enn dem som fortsetter, sier forsker Lars Johannessen Kirkebøen til avisen.
Store forskjeller
En lege vil i løpet av sin yrkeskarriere tjene nesten ti millioner kroner. Det er 50 prosent mer enn en person som avsluttet utdannelsen etter 12 års videregående opplæring.
Motsatt vil en førskolelærer tjene nesten 17 prosent mindre enn dette i løpet av livsløpet hans eller hennes.
Professor i utdanningsledelse Anne Welle-Strand på Handelshøyskolen BI mener en sterk fagorganisasjon bidrar til å sette leger på lønnstoppen.
- Medisinere har en veldig sterk profesjon, en interesseorganisasjon som har bidratt til høye lønninger. Medisinsk forskning er som regel "stueren" forskning. I det store og det hele er det ingen som er i mot medisinsk forskning. Alle er positive til det og synes det bør gjøres. Slik er det for eksempel ikke med bistand. Det er ikke alle som synes man skal forske på det, og slikt skaper en uenighet om hvordan forskningsmidler skal fordeles, sier Welle-Strand til E24.
"Safe bet"
- Hvis man er opptatt av pengene er lange profesjonsstudier en "safe bet". Noe innenfor olje i privat sektor likeså, sier Johannessen Kirkebøen til Dagens Næringsliv.
Det er ikke alle lange profesjonsstudier som resulterer i fetere lommebøker.
- Ikke alle profesjonsstudier er godt betalt. Se på lærerutdannelsen og spesialsykepleierne. Utdannelsene er lange, men de gir ikke høye lønninger. Fagforeningene er svakere og yrkene gir mindre status, sier Welle-Strand til E24.
Han tror et stort antall høyt utdannede i Norge er årsaken til at det lønner seg mindre med høy utdannelse i Norge enn i andre land.
Lønn ikke viktigst
Selv om det er store lønnnsforskjeller mellom de ulike utdanningsløpene, har det nok ikke alt å si for utdanningsvalget til norske ungdom.
En undersøkelse fra Universum Communications i vår viser at lønn ikke er viktigst når norske studenter velger arbeidsgiver - selv om det kommer på en god andreplass.
Les også: Lønn er ikke viktigst.
Av 3.500 studenter svarer 48 prosent at det viktigste er varierte arbeidsoppgaver, mens 36 prosent svarer lønn, som var på topp året før.
Omdømme viktig
Andre undersøkelser viser også at svært mange studenter er opptatt av bedrifters omdømme.
I 2005 fikk Tine seg en omdømmemessig knekk.
Samme år raste meierigiganten ned fra en andreplass på Universum Communications kåring over Norges mest ettertraktede arbeidsgivere til 25.plass.