Draghi: - Det er klare bevis på at det virker

Europas pengesjef er sikker på at pengetrykking virker.

FORLATER SALEN: Etter en times pressekonferanse forlot sentralbanksjef Mario Draghi presserommet i det nye hovedkontoret til Den europeiske sentralbanken. Hovedkontoret er 185 meter høyt og ruver i Tysklands finanssentrum Frankfurt.

Kai Pfaffenbach
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:



- Kvantitative lettelser har vært effektive i USA og Storbritannia. I Japan er det vanskeligere å måle effekten, siden det har skjedd samtidig med andre økonomiske tiltak. Her er bildet mer komplisert. Men vi har nok erfaring til å si at det er klare bevis på at det virker, sa sentralbanksjef Mario Draghi under Den europeiske sentralbankens (ESB) pressekonferanse torsdag ettermiddag.

En drøy time tidligere hadde banken annonsert at den rekordelave renten holdes nær null.

Nå var det spørsmål om hvorvidt banken skulle slå på stortrommen og iverksette pengetrykking i stor skala. Det ville i så fall skje gjennom kvantitaive lettelser, gjerne i form av kjøp av statsgjeld.

Noen slik annonsering kom aldri. Men, Draghi innrømmet at det var diskutert.

- Vi har vurdert kjøp av alle typer eiendeler, bortsett fra gull, sa Draghi.

Les også

OECD vil ha mer pengetrykking fra Draghi

Et spørsmål om tid

Draghis uttalelse om USA, Storbritannina og Japan kom som svar på et spørsmål fra en journalist om han virkelig tror at kvantitaive lettelser vil gi den effekten mange håper på.

I løpet av de siste ukene har økonomiske eksperter og folk i finansmarkedet i økende grad forventet at ESB vil annonsere nye tiltake for å skape økonomisk vekst i Europa. Mange trodde slike tiltak ville bli annonsert allerede i dag.

- Poenget nå er tiden. De aller fleste er enige om at det vil komme kvantitaive lettelser, men spørsmålet er hvor lang tid det tar, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til E24.

Han mener det ikke kom så mye nytt på dagens pressekonferanse, utover at det ble sagt at ESB vil vurdere de allerede gjennomførte tiltakene på nyåret. Da vil både «...størrelsen, farten og sammensetningen» bli vurdert.

- Det tyder jo på at nye tiltak vil vente på seg til utpå våren, sier Bruun.

ESB-styret er satt opp med ordinære møter 22. januar, 5. mars og 15. april til neste år.

Hos Nordea endrer ikke at dagens pressekonferanse med Draghi deres spådommer nevneverdig.

- Han var vel kanskje litt mer forsitikt enn mange hadde ventet, men ikke så mye at jeg endrer syn på at det vil komme nye tiltak fra sentralbanken, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Skrur ned veksten

Etter at renten i høst ble senket til null og ESB har tilbudt billige lån til banker og kjøpt opp obligasjoner, venter ekspertene nå på trinn tre i raketten som skal løfte europeisk økonomi ut av hengemyra.

Les også

Lånefiasko kan tvinge Draghi på offensiven

For det er liten tvil om at eurolandene sitter fast i den gjeldsmyra de falt ned i etter finanskrisen i 2008. På dagens pressekonferanse skrudde sentralbanken ned sine forventinger til neste år - de ser nå for seg en øknomisk vekst på 1,0 prosent til neste år. For bare kort tid siden spådde banken en vekst på 1,6 prosent.

Hva som skal skape den etterlengtede veksten er usikkert. De som følger ESB tettest rapporterer om uenighet blant styremedlemmene om hvordan banken skal forholde seg til den svake økonomien, som blant annet gjør at nesten 20 millioner europere fortsatt sliter med å skaffe seg en jobb.

Les også

Har brukt 27.000 milliarder kroner på å «redde» verdens største økonomi

Men selv nye store økonomiske tiltak kan kjøres gjennom av et simpelt flertall, sa Draghi.

- Nei, det trenger ikke være en enstemmig beslutning, sa Draghi.

I pressemeldingen fra sentralbanken står det å lese at sentralbanken på oppfordring fra styret har forberedt «...ytterligere tiltak som kan iverksettes på et passende tidspunkt».

DNB Markets tror et passende tidspunkt kan være i mars. De peker i sin analyse på at det fortsatt er usikkerhet til hva ukonvensjonelle tiltak - slik ordlyden er i offisiell sammenheng - betyr.

«Derfor synes det nå mer sannsynlig at en eventuell beslutning om økte aktivakjøp først vil bli tatt på møtet 5. mars, når nye makroanslag foreligger. Dette vil i så fall være to møter senere enn vi antok etter Draghis foredrag 21. november», skriver DNB Markets.

Les også:

Tror på storstilt vekstgrep fra DraghiFlere store feil avdekket i europeisk banktestDraghi klar til å ta nye grep for å løfte eurosonenDraghi sier han ikke kan løse eurosonens problemer alene



Flere artikler

  1. ESB varsler kjøp av obligasjoner for 530 milliarder kroner i måneden

  2. ESB holder renten uendret

  3. Tror på storstilt vekstgrep fra Draghi

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå tror de seddelpressen starter for full kraft

  6. Oljeprisen skaper problemer for Draghi