Trump får skylden for dollarfall

Økt markedsfrykt rundt Donald Trump knyttes til svekket dollar. Men sjeføkonom synes presidenten nå gis «æren» for vel mange markedsbevegelser.

DOLLARFALL: Valutamarkedet er mer skeptisk til om president Donald Trumps reformer blir noe av.
Publisert: Publisert:

Verdens største valuta nådde det svakeste nivået på seks måneder tirsdag.

Det viser den såkalte dollar-indeksen, hvor dollar måles mot en kurv av andre valutaer.

Dollaren har falt fem dager i strekk mot euro. Dollar mot euro er verdens største valutakryss.

Tirsdag ettermiddag måtte man ut med mer enn 1,10 dollar for en euro. Man skal ikke lenger tilbake enn til januar før samme valuta kostet 1,04 dollar.

Nyhetsbyråene knytter dollarfallet til nye og gamle bekymringer rundt USAs president.

– Har smittet markedene

Sjefstrateg Andrew Milligan ved Standard Life Investments viser til at mange amerikanske politikere nå har blitt mer bekymret for USAs utvikling med Donald Trump.

Les også

Saudi-Arabia og Russland forlenger kutt i oljeproduksjonen

– Det har tydeligvis smittet inn i markedene, sier han til Bloomberg.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tviler på det.

– Jeg tror euforien på nyåret rundt Trumps lovede reformer dro rentemarkedet opp, men etter hvert som trøbbelet rundt helsereformen og andre saker har meldt seg, tror jeg skepsisen allerede var priset inn, sier han til E24.

To nøkkeltall kan bedre forklare dollarbevegelsene enn Trump-tvil, tror sjeføkonomen.

SVAKERE DOLLAR: Slik har amerikanske dollar utviklet seg mot den europeiske fellesvalutaen de siste seks månedene.

Én ting er i alle fall sikkert: Det mangler ikke på hodebry for den ferske presidenten – og det har blitt mer de siste dagene.

**Russland-floken

Washington Post skrev mandag at Trump avslørte strengt hemmeligstemplede opplysninger om IS i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus i forrige uke. New York Times meldte det samme kort tid etterpå.

De respekterte avisene baserer seg på ikke-navngitte kilder, og Trumps talspersoner var raske med å kalle sakene falske. I en tweet grytidlig tirsdag vedkjenner Trump like fullt at han delte opplysninger under møtet – og forsvarer beslutningen.

Men avsløringen vil neppe bidra til å roe ned bråket rundt Trump og hans mystiske koblinger til russerne.

Les også

Veddemål-rush etter sjokk-sparkingen: Gambler på riksrett

FBI etterforsker fortsatt om noen i Trumps stab var involvert da russerne forsøkte å påvirke valget i Trumps favør i fjor.

Det falt derfor i dårlig jord hos demokrater da Trump i forrige uke brått bestemte seg for å sparke FBI-sjef James Comey, som ledet etterforskningen.

Trump har selv innrømmet at «den Russland-greia» bidro til beslutningen.

**Riksrett-risikoen

Stadig flere tror presidenten ender opp i riksrett, med det mulige utfallet at han fjernes fra presidentstolen. Det kan ha bidratt til økt uro blant markedsaktører som foretrekker stø politisk kurs.

SKEPTISK TIL TRUMP-EFFEKT: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener to nøkkeltall er bedre forklaringer på dollarbevegelsene.

Etter sparkingen av Comey har bookmakerne opplevd boom i veddemål om at Trump stilles for riksrett, med odds som tilsier 60 prosents sjanse for at det skjer innen den første fireårsperioden er over.

Tirsdag melder The Telegraph at det nå er rekordstor oppslutning i USA for å stille Trump for riksrett i USA, med et flertall amerikanere som støtter det i en ny meningsmåling (48 mot 42 prosent).

Les også

Kronen med mystisk heisatur

**Reform-skepsisen

Trumps løfter om massive infrastruktur-investeringer og store skattekutt har lenge bidratt til «trumptimisme» på Wall Street.

Men ifølge Bloomberg har problemene som har hopet seg opp for Trump på andre fronter, sådd tvil i markedene på om han klarer å banke igjennom lovnadene – noe dollarbevegelsene også knyttes til.

Olsen i Nordea Markets begynner imidlertid å gå lei av at Trump skal knyttes til alt mulig.

Tror heller på dette

– Overordnet synes jeg Trump knyttes i overkant mye til bevegelser i markedene. Jeg ser ikke at han skal ha så mye å si for de siste dagenes bevegelsene i dollar mot euro, sier sjeføkonomen.

Han mener det finnes andre ting som er bedre forklaringer på bevegelsene:

  • Nye inflasjonstall for USA kom inn noe svakere enn ventet.
  • Og det har kommet detajlhandeltall på den negative siden.
  • Og i markedene gis nå mindre sannsynlighet for en renteøkning.

– Jeg har mer tro på at slike ting har gjort at euroen nå går relativt bedre mot dollar, enn Trump.

Publisert: