Miljømyndigheter gir Hydro grønt lys i Brasil

Verdens største aluminaraffineri tar et viktig skritt mot å gjenåpne full produksjon, men Norsk Hydro venter fortsatt på tillatelse fra domstol.

Publisert: Publisert:

I en børsmelding natt til onsdag skriver Norsk Hydro at miljødirektoratet Semas fjerner produksjonsforbudet ved selskapets Alunorte-anlegg i Brasil.

Semas er direktoratet for miljø og bærekraft i den brasilianske staten Pará. Direktoratet har nå gitt ut et teknisk notat som sier at Norsk Hydro trygt kan gjenoppta normal produksjon ved aluminaraffineriet, skriver Hydro.

Alunorte kjører fortsatt for halv maskin etter at Hydro fikk regulatorisk trøbbel i landet i fjor.

Problemene startet i februar med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla verdens største aluminaraffineri redusert produksjon.

Les også: (+) Fra omstridte utslipp til full stopp: Derfor måtte Hydro stenge i Brasil

Fortsatt forbud fra domstol

Opphevingen av produksjonsforbudet fra Semas tillater dog ikke umiddelbar gjenopptagelse av full drift ved Alunorte. Det er fordi forbudet fra den føderale domstolen fortsatt gjelder.

Les også

Disse hindrene må Hydro passere for å løse Brasil-krisen

Norsk Hydro skriver at Alunorte vil informere domstolen om beslutningen til Semas.

– Beslutningen fra Semas er en viktig anerkjennelse av at virksomheten ved Alunorte er trygg. Vi fortsetter dialogen med myndighetene for å få en løsning som tillater full produksjon ved Alunorte, sier John Thuestad, konserndirektør for forretningsområdet Bauksitt og Alumina, i meldingen.

Selskapet viser i tillegg til en studie utført av professorer fra Federal University of Campina Grande, anerkjent som spesialister innen kjemiske ingeniørfag i Brasil. Studien konkluderer også med at Alunorte trygt kan produsere på full kapasitet, basert på dagens vannbehandlingskapasitet.

Les også

Hydro hadde store kontrakter med brasiliansk ordfører

Beskyldt for forurensing av drikkevann

Problemene for Hydro startet etter de store nedbørsmengdene den 16 og 17. februar i fjor.

Da ble Hydro beskyldt for utslipp som forurenset lokalbefolkningens drikkevann, hvoretter miljømyndighetene påla halvering av produksjon av alumina, en innsatsfaktor i produksjonen av aluminium.

I slutten av februar i 2018 varslet delstaten om at Hydro måtte halvere produksjonen, og 1. mars kom en rettskjennelse der Alunorte ble pålagt å redusere produksjonen, og selskapet må også stanse driften ved det tilhørende rødslamdeponiet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om