Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer frykter økende ulikhetene i boligmarkedet, og etterlyser tiltak for å slippe spesielt de unge inn i markedet.

Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer er bekymret for ulikheter i boligmarkedet.

Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix
Publisert:

– Vi må ikke komme dit at byen blir et sted for eliten, sa Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer på organisasjonens årlig boligkonferanse torsdag.

Han etterlyser øremerkede midler og at det åpnes for at bankene får større mulighet til å hjelpe unge med boliglån.

– Mange får ikke tilgang til boliglån på grunn av begrensningene i boliglånsforskriften og det skaper en forskjellsbehandling. Å få tilgang til boligmarkedet avhenger av hvor rik du er, eller hvor rike foreldrene dine er, og det mener vi er et ulikhetsperspektiv som regjeringen bør ha fokus på, sier han til E24.

Vil også ha endringer i skattesystemet

Boliglånsforskriften ble videreført i juni i fjor og har som hovedregel at boligkjøpere trenger 15 prosent egenkapital og maksimalt kan låne fem ganger årslønn. Det åpnes likevel for at bankene kan gjøre unntak for inntil åtte prosent av lånene i Oslo og ti prosent i resten av landet.

I tillegg til større unntaksmuligheter i forskriften, ønsker Eiendom Norge at det gjøres endringer i skattesystemet over tid, for eksempel å fjerne dokumentavgiften og gjøre provenynøytrale justeringer i skatten ved å øke ligningsverdien av bolig i formuesskatten.

Kommunalminister Monica Mæland på Eiendom Norges årlige boligkonferanse.

Foto: Camilla Knudsen/ E24

Viktigere å hindre for høy gjeld

Kommunalminister Monica Mæland mener utviklingen går i riktig retning:

– De siste ti årene er andelen unge i boligmarkedet økt, og det er mange flere nå enn tidligere som eier sin egen bolig, sa hun til E24 etter sitt innlegg på konferansen.

Hun legger til at de har flere virkemidler for å hjelpe vanskeligstilte, for eksempel via Husbanken, men at nyutdannede med studielån må tåle en periode hvor de jobber seg opp egenkapital. Boliglånsforskriften mener hun fortsatt er viktig.

– Vi er jo nå i en situasjon hvor vi har sett en renteøkning, og vi ønsker ikke å bidra til at folk tar opp mer gjeld enn de tåler. Samtidig har forskriften bidratt til å dempe prispresset, sier Mæland.

Hun innrømmer at noen av konsekvensene av forskriften kan være at unge med rike foreldre kommer lettere inn i boligmarkedet, men at det ikke er noe nytt.

– Alternativet er at folk tar opp gjeld de ikke burde ta og at prisene øker mer enn de burde, så jeg mener alt i alt at boligforskriften fungerer, men den skal jo også revideres med jevne mellomrom.

Boliglånsforskriften gjelder foreløpig ut 2019.

Les også

Boligprisene peker opp i mars, renteheving skaper usikkerhet på sikt

Les også

Mener boligbransjens profittkrav stopper nødvendig utbygging

Les også

Regjeringspartienes velgere langt mer optimistiske til økonomien

Her kan du lese mer om