Grasrot-opprør mot Norske Skog-sjef

FOLLUM Norske Skog-sjefens posisjon er utsatt, hvis skogeier-opprøret mot nedleggelse på Follum fører frem.

Publisert:

- Dette er et grasrotopprør. Vi forstår ikke at våre representanter i Norske Skog-ledelsen går inn for nedleggelse, sier skogeier Asle Oppen fra Hønefoss.

I går tok han initiativ til et opprør mot planene om å stenge den ene papirmaskinen på Norske Skog Follum - et kutt som etter planen skal vedtas av bedriftsforsamlingen i selskapet til onsdag.

- Responsen har vært enorm. Jeg er varm i øret, sier en kampklar skogeier.

Les også: Konsernledelsen kan ryke

- Dramatisk

Målet er i første rekke å få storaksjonær Viken Skog, der Oppen er medlem, til å snu. Lykkes opprørerne, vil det være dramatisk også for konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (bildet). Den hardt prøvede konsernsjefen har lagt mye prestisje i å legge ned en maskin på Follum, for å få ned den store overkapasiteten i papirmarkedet.

- Hva som skjer hvis bedriftsforsamlingen stemmer ned styret, det kan jeg ikke svare deg på. Det har vel aldri skjedd før, sier styremedlem og nestleder i Norges skogeierforbund, Halvor Bjørken, til VG.

Elendig uke

- Kan styret og konsernsjef bli sittende etter et slikt nederlag?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i, svarer Bjørken.

Opprøret kommer mot slutten av en elendig uke for Rynning-Tønnesen: Onsdag måtte han slippe alt han hadde i hendene og dra til krisemøter i Brasil, der oppbyggingen av en ny papirmaskin blir langt dyrere enn antatt.

I tillegg er det kommet fram nye tall som viser at kostnadene ved den omstridte nedleggelsen av Union i Skien blir høyere enn tidligere varslet.

Styret i Norske Skog har allerede vedtatt å legge ned den ene fabrikken på Follum, men det er bedriftsforsamlingen som har siste ord i saken. Konsernledelsen har gitt de ansatte og skogeierne forsikringer om at resten av Follum vil bestå. Men flere skogeiere uttrykker nå bekymring. De frykter at de ikke vil ha noe sted å selge tømmeret sitt dersom Follum legges helt ned.

Får støtte

Skogeier Asle Oppen får støtte av aksjonær Petter Stordalen, Stein-Roar Eriksen, som er ansatterepresentant i konsernstyret, og ansatte ved fabrikken på Hønefoss.

- Det er vår oppfatning at det var galt å legge ned Union i Skien. Jeg tror også at det er galt å legge ned på Follum. Det koster kun penger og løser ingen problemer. Man står i fare for å ødelegge hele norsk skogindustri, sier Stordalen til VG.

- Ledelsens regnestykker holder ikke mål. Jeg spør meg om de prater mot bedre vitende når de sier at Follum kan drives videre med bare to maskiner i drift, eller om det er første skritt mot full nedleggelse, sier Eriksen.

De ansatte har fått laget sin egen utredning om de økonomiske konsekvensene av å stenge den ene papirmaskinen. Mens ledelsen mener det vil gi et lite overskudd, mener ekspertene de ansatte har hyret inn at resultatet vil gå ned mot hundre millioner i underskudd.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om