Viruset som preger verdens aksjemarkeder påvist i Norge

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank tror ikke smittetilfellet i Norge vil skape «de helt store bølgene» på Oslo Børs i morgen.

Områdedirektør Geir Bukholm og avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet er til stede under pressekonferansen.

Terje Bendiksby
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

En person i Tromsø har testet positivt på coronaviruset i Norge, men viser ingen tegn til symptomer. Kvinnen har vært i Kina, og det skal være et «svakt positivt prøveresultat», hun skal likevel ikke være smittebærende.

Det opplyser Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Det at det er påvist én smittet person i Norge, som ikke viser symptomer er nok ikke det som vil skape de helt store bølgene på Oslo Børs i morgen, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Han legger til at det er umulig å si om det blir kursfall på Oslo Børs eller ikke, og at årsaken vil være vanskelig å avgjøre.

– Det kan jo være en reaksjon på at viruset er i Norge, det som skjer i de asiatiske markedene i natt eller i USA i kveld, legger han til.

Børsene kan påvirkes

Likevel sier sjefstrategen at man ser stadig flere tegn til at det er på vei til å påvirke den globale økonomien.

– Ikke bare med tanke på at husholdningene og bedrifter blir mer forsiktige i sitt forbruk og investeringer, men selskapene får også problemer med å opprettholde produksjonen, sier Lie.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Danske Bank

– Derfor kan det ikke utelukkes at det kommer til å prege børsene fremover, og at vi kan få flere dager med kursfall i de globale og norske aksjemarkedene.

Børsras

Virusfrykten førte mandag og tirsdag til børsras i de globale aksjemarkedene. Hovedindeksen endte onsdag ned 0,95 prosent, etter en liten oppgang.

– Investorenes fokus er utelukkende rettet mot coronaviruset som har spredd seg til flere land utenfor Kina. Både USA, Italia, Iran og Sør-Korea har meldt om flere smittede de siste dagene. Når det er sagt, antallet er ikke stort, men gitt den siste tids utvikling er viruset ventet å spre seg til de fleste land etter hvert, skriver analytiker Roger Berntsen i sin morgenkommentar.

De to siste dagene har blant annet S & P 500-indeksen falt med til sammen 6 prosent. Onsdag var det oppgang på Wall Street, men stemningen surnet i 19:30-tiden, og alle de toneangivende indeksene var i rødt.

Tirsdag advarte amerikanske helsemyndigheter også om at det er sannsynlig at viruset vil forårsake en global pandemi.

Søker trygg havn

Virusuroen har fått investorene til å flykte til tryggere investeringer som rentepapirer og gull, som har resultert i et markant fall i renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid og et hopp i gullprisen.

Et fat nordsjøolje (Brent Spot) handles i skrivende stund til 53,5 dollar fatet, ned 2,73 prosent. Tidligere onsdag steg oljeprisen 0,47 prosent til 55,24 dollar per fat.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Folkehelseinstituttet
  3. Aksjelive
  4. Christian Lie

Flere artikler

  1. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

  2. Viruset gir dobbel-sjokk i økonomien: Derfor stuper børsene

  3. FHI: Coronavirus påvist i Norge: – Ikke grunn til å engste seg

  4. Sjefstrateg om rekordsvake Kina-tall: – Vil sette en støkk i markedet

  5. Wall Street raste: – Fallet i dag er en «reality check»