KUNDEVEKST PÅ 1200 PROSENT: Norsk bistandsfond håvet inn på afrikansk bank

Norfund fikk igjen 2,5 ganger innsatsen på å satse på fattige ugandere.

KUNDENE STRØMMER TIL: Her fra en av UMLs filialer i Uganda.

  • Sindre Heyerdahl
Publisert:

Det norske bistandsfondet Norfund investerte i 2006 under en million dollar i en liten mikrofinansinstitusjon i Uganda - et av Afrikas aller fattigste land. Nå har det norske bistandsfondet solgt seg ut - med en eventyrlig avkastning på 2,5 ganger investert kapital.

Pengene sprøytes inn i nye afrikanske prosjekter som kan bidra til å utvikle kontinentet.

- Dette er en idealhistorie som viser at det er fullt mulig å utvikle et lokalt marked med mikrofinans til et mer regulært bankvesen på kort tid - og der vi fortsatt tar vare på de oppprinnelige kundene. Vi skulle gjerne hatt med flere norske banker på dette, sier Norfund-sjef Kjell Roland til E24.

90 % flere kunder

Norfunds investering har ført til en større ekspansjon av Uganda Microfinance Limited (UML), og da Equity Bank Kenya nylig overtok hadde banken allerede 30 filialer. Den kenyanske banken har utvidet med ytterligere 20 filialer før Equity Bank Uganda ble opprettet 31.mars i år.

Da Norfund gikk inn, hadde UML 25.000 kunder. Etterfølgeren Equity bank Uganda har nå mer enn 300.000 kunder. Det tilsvarer en kundevekst på formidable 1200 prosent på tre korte år.

- Dette er helt klart et av de beste salgene vi har gjennomført. Banken har opplevd en enorm vekst. Dette viser behovet for finanstjenester også i fattige land. Dette oppmuntrer oss til videre satsing på afrikanske finanstjenester, sier kommunikasjonssjef Allon Groth i Norfund til E24.

Les også:

- Bærekraft

Norfund har sammen med partneren Aureos East African Fund (AEAF) jobbet for å transformere en voksende minkrofinansbank slik at den ble et attraktivt mål for sammenslåing med en større og mer profesjonell finansinstitusjon.

- Salget til den kenyanske banken innebærer at UML ikke lenger en avhengig av Norfunds kapital: Dette er bærekraft fremfor noe, sier Roland.

Han betegner fremgangsmåten som typisk for Norfunds målsetting i arbeidet med banker og mikrofinansinstitusjoner i utviklingsland.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert:

Flere artikler

  1. Norfund-suksess med tidenes største såkornfond

  2. Norfund slår Oljefondet

  3. Vil ha norsk krisepakke til Afrika

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Oljemilliarder bør til Afrika

  6. Norfund investerer bistandspenger i skatteparadiser