BEDRE ENN VENTET: Bedre shopping enn ventet

Handelen stiger mer enn ventet.

Publisert:

Detaljhandelen i norske butikker steg med 1,5 prosent fra mars til april. Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå som ble publisert fredag. Makroøkonomene hadde på forhånd ventet en vekst på 0,7 prosent.

- Handelen har begynt å ta flate ut, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Handelen falt kraftig fra fjor sommer til januar, men har de siste månedene ligget ganske flatt.

- Også bilsalget har stabilisert seg, sier Bruce.

Bryter trenden

Detaljhandelen har trendet klart ned, dermed utgjør apriltallene et tydelig brudd på dette. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets tror imidlertid ikke bruddet blir varig.

- Vi tviler på at vi nå står foran en markert oppgang i forbruket, skriver Aamdal i en rapport.

- Vi venter at den fallende trenden i forbruket etter hvert skal snu til en moderat oppgang, men det er usikkert om dagens tall er en indikasjon på dette.

Viktig indikator

Norges Bank setter sin lit til at sparingen i husholdningene snart slutter å øke, og konsumet begynner å vokse i takt med rentekuttene. Det skal bremse oppgangen i ledigheten.

Også Bruce mener dette vil skje.

- Vi regner med at handelen vil ta seg opp når vi ser den fulle effekten av alle rentekuttene, men foreløpig er det ikke tegn til det i tallene, sier han.

Lavere enn i fjor

Men omsetningen er fremdeles lavere enn i fjor. Målt i volum er detaljhandelen falt med 3,2 prosent det siste året.

Påskens plasseringer forkludrer ofte tallene for mars og april. Totalt for de to månedene falt handelen med 1,4 prosent fra i fjor til i år.

Handelen i tomånedersperioden mars-april var 0,3 prosent lavere enn i perioden fra januar-februar, beregnet med sesongjusterte tall.

Les også: Ny oppgang i ledigheten

Publisert: